Werk in uitvoering

Vanaf 1 september 2017 tot medio 2018 zal Mattemburgh gesloten zijn voor publiek. Nog maar één keer zal de majeure collectie kuipplanten gebracht en gehaald worden van het landgoed Mattemburgh. Vanaf 2018 blijven de citrusbomen weer heel het jaar rond op Mattemburgh, waar ze ook thuishoren.

Update

Op vrijdag 8 december 2017 was terreinmedewerker Wout Romijnders te gast bij ZuidWestTV om te praten over het grootschalige project. Dit jaar is de fundering gestort en voor 2018 wordt de keuken waterdicht gemaakt en een extra parkeerterrein geopend voor ongeveer 80 auto's. Daardoor kunnen bezoekers dichterbij de Orangerie parkeren, dat kan niet in de huidige situatie.

Wanneer:

Voor het behoud van deze bijzondere kuipplantencollectie is eind 2017 een nieuwe winterberging gebouwd op het landgoed, nabij de oude orangerie. Medio februari zij de eerste werkzaamheden gestart. Vanwege veiligheidsredenen zal het park nog tot medio 2018 gesloten zijn voor publiek.  

Waarom:

De huidige orangerie uit 1874, waar een restaurant in is gevestigd, is al jaren veel te klein. De kuipplanten moesten derhalve elders hun winterverblijf vinden. Naast dat dit een dure aangelegenheid is, is het jaarlijks verplaatsen in de herfst van deze prachtige boompjes ook risicovol. Sommige van deze citrussen, agaves, laurieren, granaatappels en mimosa’s zijn wel meer dan 150 jaar oud! 

Hoe:

Als onderdeel van de totaalvisie ‘Behoud door Ontwikkeling’ heeft Brabants Landschap middelen weten te genereren voor de bouw van een nieuwe orangerie/ winterberging bij het restaurant ‘Orangerie Mattemburgh’. Ook het noodgebouw in de binnentuin daarvan zal compleet worden vervangen door nieuwbouw. De familie Van Akkeren die het restaurant exploiteert zal in dit nieuwe restaurant in een openkeuken concept een pure eetbeleving gaan creëren. Daarbij zal mede gebruik worden gemaakt van zelf gekweekte kruiden, bloemen, fruit en groenten die in de vernieuwde binnentuin met kas te vinden zijn. 

Met wie:

In samenwerking met Koen van Heeswijk Architecten, SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen en de exploitant van Orangerie Mattemburgh wordt dit project mede mogelijk gemaakt.

Vragen:

Wessel Zonneveld, bouwcoördinator bij Brabants Landschap via wzonneveld@brabantslandschap.nl
Of bel Kantoor Brabants Landschap 0411 - 622 775 (tijdens kantooruren)

Verder lezen
Landgoed Mattemburgh