Werk in uitvoering

Vanaf 1 september 2017 tot medio 2018 zal Mattemburgh gesloten zijn voor publiek. Nog maar één keer zal de majeure collectie kuipplanten gebracht en gehaald worden van het landgoed Mattemburgh. Vanaf 2018 blijven de citrusbomen weer heel het jaar rond op Mattemburgh, waar ze ook thuishoren.

Update:

Deze maand (januari 2018) zijn we gestart met de vernieuwing van de karakteristieke moestuin op het landgoed. Uitgangspunt is het concept 'eetbare binnentuin' - kruiden, sierlijk en eetbaar. De beplanting in de moestuin zal voornamelijk bestaan uit diverse eetbare kruiden en lijfruit langs de tuinmuren. Leuk detail is dat menukeuzes na oplevering van de nieuwe oranjerie altijd in samenspraak met de chef-kok worden bepaald én met ingrediënten afkomstig uit de kruiden- en groentetuin.

Afgelopen week is een begin gemaakt met de kruidentuin, om de vakken beter zichtbaar en beleefbaar te maken. De paadjes tussen de kruidenvakken worden nu voorzien van mooie en sierlijke klinkerverharding van gebruikte klinkers op waalformaat. Zo ook het nieuwe terras bij de Orangerie. Tot slot zullen er haagjes worden aangelegd, fruitbomen aangeplant en op sfeervolle plaatsen een bankje om te kunnen genieten van de tuin.

Moestuin Landgoed Mattemburgh

Wanneer:

Voor het behoud van deze bijzondere kuipplantencollectie is eind 2017 een nieuwe winterberging gebouwd op het landgoed, nabij de oude orangerie. Medio februari 2017 zij de eerste werkzaamheden gestart. Vanwege veiligheidsredenen zal het park nog tot medio 2018 gesloten zijn voor publiek.  

Waarom:

De huidige orangerie uit 1874, waar een restaurant in is gevestigd, is al jaren veel te klein. De kuipplanten moesten derhalve elders hun winterverblijf vinden. Naast dat dit een dure aangelegenheid is, is het jaarlijks verplaatsen in de herfst van deze prachtige boompjes ook risicovol. Sommige van deze citrussen, agaves, laurieren, granaatappels en mimosa’s zijn wel meer dan 150 jaar oud! 

Hoe:

Als onderdeel van de totaalvisie ‘Behoud door Ontwikkeling’ heeft Brabants Landschap middelen weten te genereren voor de bouw van een nieuwe orangerie/ winterberging bij het restaurant ‘Orangerie Mattemburgh’. Ook het noodgebouw in de binnentuin daarvan zal compleet worden vervangen door nieuwbouw. De familie Van Akkeren die het restaurant exploiteert zal in dit nieuwe restaurant in een openkeuken concept een pure eetbeleving gaan creëren. Daarbij zal mede gebruik worden gemaakt van zelf gekweekte kruiden, bloemen, fruit en groenten die in de vernieuwde binnentuin met kas te vinden zijn. 

Met wie:

In samenwerking met Koen van Heeswijk Architecten, SB4 Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen en de exploitant van Orangerie Mattemburgh wordt dit project mede mogelijk gemaakt.

Vragen:

Wessel Zonneveld, bouwcoördinator bij Brabants Landschap via wzonneveld@brabantslandschap.nl
Of bel Kantoor Brabants Landschap 0411 - 622 775 (tijdens kantooruren)

Verder lezen

Landgoed Mattemburgh 

Interview met Wout Romeijders (ZuidWest TV)

Op vrijdag 8 december 2017 was terreinmedewerker Wout Romijnders te gast bij ZuidWestTV om te praten over het grootschalige project. Dit jaar is de fundering gestort en voor 2018 wordt de keuken waterdicht gemaakt en een extra parkeerterrein geopend voor ongeveer 80 auto's. Daardoor kunnen bezoekers dichterbij de Orangerie parkeren, dat kan niet in de huidige situatie

NPL logo 2013 Mogelijk gemaakt door RGB6