Deze activiteit is helaas verlopen.
Bekijk toekomstige activiteitenKent u ze nog: Lombarts Calville, Pater van den Elsen, Brabantse Bellefleur, Mierlosche Zwarte, Udense Spaanse? In Noord-Brabant kwam in het verleden een grote variëteit aan appels, peren, pruimen en kersen voor. Veel van deze fruitrassen worden met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen. Het Nederlands Fruit Netwerk organiseert daarom bij het Groot Duijfhuis een determinatiedag, op zondag 24 september in Liempde. Op deze dag zit een team van deskundigen klaar om samen met het publiek à la Tussen Kunst & Kitsch de naam van uw fruitboom te achterhalen. Het doel? Historische fruitrassen terugvinden.
Brabantse Fruitcultuur
Het Nederlands Fruit Netwerk maakt zich sterk voor het behoud van de oude fruitrassen die vroeger in Nederland werden geteeld. In samenwerking met de genenbank van de Wageningen Universiteit zijn de afgelopen jaren al veel van oorsprong Nederlandse appelrassen opgespoord en in de genenbank Randwijk geplant om hun genetische diversiteit te bewaren voor het nageslacht. Na een zoektocht door diverse provincies in Nederland is ook Brabant aan de beurt.
Historisch gezien zijn er veel Brabantse fruitrassen geweest die tegenwoordig in de fruitteelt niet meer aan bod komen, maar die wel belangrijke eigenschappen op het gebied van ziekteresistentie en ook landschappelijke waarde hebben, en die we graag weer in het Brabantse landschap terug willen zien. Om deze historische rassen terug te vinden hebben we de hulp van de Brabanders nodig.
Tussen Kunst & Kitsch
Heb je nog een oude fruitboom staan die mogelijk van een oud Brabants ras is of wil je gewoon weten van welk ras appel of peer deze boom is, pluk dan 5 tot 10 gave, rijpe vruchten van deze boom en breng ze mee naar de determinatiedag van het Nederlands Fruit Netwerk. Een team van deskundigen zal samen met jou en het publiek de naam van de fruitboom proberen te achterhalen.
Snoeiadvies
Daarnaast geven de snoeiers van de Hoogstambrigade “Het Groene Woud” advies over de snoei en het onderhoud van deze bijzondere bomen.
Het infopunt
Iedere laatste zondag van de maanden maart t/m oktober is het infopunt in het Groot Duijfhuis geopend. In de voormalige stal hebben we een infopunt ingericht om vandaaruit de natuur in het Dommeldal te verkennen. Er is informatie te vinden over de flora en fauna en over de vorige bewoners van de boerderij. Buiten kunnen bezoekers genieten van het oude landschap dat nog bewaard is gebleven: een eeuwenoude Vlaamse schuur, een kippenkooi en een boomgaard rond de mooie duiventoren.