Datum: Zondag 28 augustus2022
Tijd: 10.00 tot 12.00 uur
Start: bij de poort van Kasteel Tongelaar, ongeveer 500 meter lopen vanaf de parkeerplaats
Locatie: Kasteel Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill
Aanmelden kan via deze link: Aanmelden "Rondje Tongelaar"
Is een Bever nou een nachtdier of niet? Wat eet hij zoal? Waar en hoe woont hij?
Is een Das vegetariër? Hoeveel jongen krijgen ze en wanneer worden die dan geboren?
Hoe kraakt een Boomklever een harde hazelnoot?
Hoe herken je welke specht er in welk gat in een boom leeft?
Hoe zit dat nou met die metselbij in een insectenhotel en broed een kerkuil altijd in een kerk?
Allemaal vragen waar Jo in Rondje Tongelaar een antwoord op kan geven.
De wandelroute van ongeveer 5 km zal langs de landerijen, kasteelboerderijen, Peelkanaal en de Lage Raam lopen waar aandacht zal zijn voor de mooie flora en fauna van ons landgoed.
Wandel je mee?
Goei Leven Lunch
Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,- (normaal € 8,40). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt.
Praktische informatie
De wandeling gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom.
Tongelaar, land van das en burcht
Op het landgoed Tongelaar wonen dassen. Das is het gemoedelijkste dier in Brabant. Maar je krijg ze moeilijk te zien overdag. De das is een dier van de schemer en nacht maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien. Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond en dat is dan ook het lievelingskostje van de das. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters.