Zal ik mijn ...?

Ik moet toch eerst even beginnen met een correctie op het nieuws. Er werd landelijk geschreven over de wilde kat die op de Strabrechtse heide op een cameraval werd vastgelegd. Daar stond te lezen dat ie sinds de Middeleeuwen niet meer in Brabant was gezien. Fout, fout, fout! Ik heb er 11 jaar geleden nog een eentje op bezoek gehad bij mijn kippen. De band die de wilde kat opbouwde met mijn kippen was een puur consumptieve. Hij vrat ze zonder pardon op.

Omdat ik niet wist met welke predator ik nu weer te maken had (mijn kippen hadden de havik, buizerd, vos, loslopende honden en nerts al onvrijwillig aan voedsel geholpen) zette ik een inloopkooi neer met het aas van een afgeslachte kip die trouwens door het hele voorval behoorlijk van de leg was. En daar zat de dag erop een vervaarlijk grommend beest in dat ik meteen herkende als de echte Europese wilde kat. En dat kon niet want die kwam vanaf de Middeleeuwen dus niet meer in Brabant voor. En toch was ie het. Wildkleurig met een roze snuit, dikke grijze kop, mooie zwarte wildstreep over de rug, en die staart. Een dikke staart, met stompe zwarte eindpunt en vier klassiek zwarte ringen die keurig verspreid over de staart heen cirkelden.

Nadat een dierenarts er, in verdoofde staat om ongelukken te voorkomen, DNA- materiaal van had verzameld en tot de conclusie was gekomen dat het een seksueel actieve kater betrof, heb ik het dier nadat het uit de narcose was ontwaakt weer uitgezet op een locatie met een veilige afstand tot mijn kippen. Het wachten was op de analyse van het DNA-materiaal. Dat kwam bijna een jaar later. Het was inderdaad een honderd procent wilde kat, stammend uit de Vogezen! De Vogezen! Wel nondeju, waarom niet uit de Ardennen? Nu moest er wel iemand mee aan het slepen zijn geweest!

Later bleek dat een gezin uit Heeze op vakantie in de Vogezen en jong katje vond langs een weggetje en dacht dat het daar uit een auto was gezet. Wie doet dat nou? Het katertje werd geadopteerd en kreeg alle inentingen van de dierenarts. Het groeide voorspoedig maar wilde alleen kattenvoer met wildsmaak en werd steeds dominanter richting de huiskat. Later klom de kat steeds vaker boven in een boom bij bezoek om daarna steeds vaker een paar nachten weg te blijven. Op bezoek bij de plaatselijke boswachter en zijn kippen.

Nadat de wilde kat elf jaar geleden in Maarheeze weer door mij is vrijgelaten heb ik er nooit meer een melding van gehad. Ik ben er dan ook behoorlijk zeker van dat de wilde kat die nu in Heeze op de camera is vastgelegd ook  echt een ander exemplaar is. Uit eigen beweging hier is gekomen en dus waarschijnlijk de eerste kat die op eigen houtje Brabant weer onveilig komt maken na eeuwen van afwezigheid. Nou maar hopen dat deze kat mijn kippen met rust laat. Voor alle zekerheid ben ik een betonnen bunker aan het bouwen voor mijn bevederde huisdiertjes. Ik neem geen enkel risico meer!

Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen