Natuurgevoel

Soms regent het een beetje. De dennen zwaaien langzaam met hun donkergroene toppen door de grijze lucht. Met een spuitbus lopen Frans (collega boswachter) en ik tussen de stammen door en geven een aantal een streep. Deze bomen moeten wijken voor hun buurboom of om meer licht op de bodem te krijgen, zodat er weer verjonging kan ontstaan.

Kleddernat ploeteren we door het hoge gras, wat onder de oude dennen groeit. De begroeiing van pijpenstro en soms een heidestruik verraad het verleden van dit bos. Ik kijk om me heen en stel me voor dat dit bos er niet was, dat ik over uitgestrekte heidevelden kan kijken. Schapen zoeken naar jonge grassprieten tussen de paarse bloemen en taaie takken van de struikheide en de Kerktoren van Hilvarenbeek rijkt fier naar de wolken, en wordt muzikaal begeleid door de veldleeuwerik en de wulp. Zal het zo zijn geweest? En hoe was het voordat er heidevelden waren? Dichte eikenbossen? Bewoond door wolven, beren en ander groot wild? 

“Ha!”, roept Frans en ik schrik op uit mijn dagdroom. Hij duikt in de berm van het modderige zandpad en steekt triomfantelijk een takje in de lucht. “Kijk eens!”, roept hij me als hij mijn verwarring ziet. Vol bewondering houdt hij zijn vondst voor mijn  neus en inderdaad, het is prachtig! Wat ik voor een takje aanzag is een geweistang van een reebok. Het is net afgeworpen en er zitten nog wat haren aan het kransje, waarmee het op het kopje heeft gezeten.

Frans is trots op zijn vondst. Ik voel een beetje jaloezie opkomen, omdat het erg zeldzaam is om er een te vinden. Sterker nog, ik heb er nog nooit een gevonden en elke keer is een collega scherper dan ik. Johan heeft er ooit een gevonden tijdens een excursie en Jos raapte er een op van een plek waar ik al tien keer overheen was gelopen. En toch gun ik Frans de eer. Het is voor een boswachter als het winnen van de clubbeker. “Voor jou”, zegt hij en drukt het geweitje in mijn hand. Gedeelde trots. Goed, er wonen geen wolven en beren meer op de Roverte Heide, de eiken moeten nog wat groeien, maar de ree geeft toch een echt natuurgevoel.

Huug

Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen