Bijzondere waarnemingen

Op de site www.waarneming.nl stuit ik op de volgende bijzondere waarneming. Er wordt een Witoogeend gemeld op de locatie ‘Blindeninstituut Grave’. Bij het lezen hiervan gaan m’n gedachten met me op de loop.

Ik zie een eend dobberen met een opaque, ‘blind’ oog op een plas voor het instituut. Het witte oog van de eend verbindt zich in mijn geest met het wit van het oog van een blinde. Als nieuwsgierig kind meende ik dit te zien, vanaf de zijkant spiedend achter de donkere bril die de ‘blinde man’ uit mijn jeugd altijd droeg. Een mysterieus melkachtig wit dat ik me waarschijnlijk meer herinner van foto’s of TV later in mijn leven, dan van de blik achter die beschermende bril.  

Alleen al het afgelopen jaar werd de Witoogeend honderden malen gemeld op de locatie Blindeninstituut Grave. De Witoogeend is een vrij onopvallende bruin-zwarte eendensoort die voorkomt in ‘kleine, vegetatie- en voedselrijke vijvers’, meldt mijn vogelgids. Op het plaatje valt het lichte oog op in de chocoladebruine kop. De tekst vermeldt, zo kort dat ik er in eerste instantie overheen lees: ‘iris wit’. En dat is precies wat het geval is, het witte oog is absoluut niet ‘blind’ want er zit een zwarte pupil in een witte iris.

Het is dus meer mijn beeldende fantasie die me meeneemt dan wat ook aan exacte waarneming. De Witoogeend is een superzeldzame broedvogel in ons land met 1-3 broedgevallen per jaar. Ook een niet broedend exemplaar is zeldzaam, jaarlijks worden er maar enkele tientallen in heel het land gezien.

Ik denk nog wat na over andere mogelijke zeldzame waarnemingen op bijzondere plaatsen zoals een Soldaatje (orchidee) op het terrein van de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck kazerne te Oirschot. Of een Monniksgier die landt op de Abdij van Berne in Heeswijk. Wat te denken van een Renvogel op renbaan Duindigt bij Wassenaar?

Of een Kwartel  bij een doveninstituut. Of van een Nijlgans op de Maas, een Kerkuil op een Moskee, een Strontvlieg op een appeltaart, een Grote burgemeester (vogel) in een klein dorp of een Laatvlieger (vleermuis) in de ochtendschemering? Nog gekker: een Atlasvink op een GPS-apparaat, een Fluiter op een voetbalveld, een Lammergier in een shoarmatent, een Boomklever op een stickervel, een Ringmus in een juwelierszaak of een Relmuis in een ME-busje.

Met erg veel geluk kun je ook dieren of planten samen aantreffen. Een Zwaardvis die opzwemt met een Degenkrab. Een Dwergmuis onder de Reuzenbalsemien. Een Schaamluis op een Haarmuts (mos). Een Kleermot op een Grote mantelmeeuw, een Zadelrob op een Zeepaardje, een Appeltak (nachtvlinder) in een Perenboom, een Hoofdluis op een Kaalkopje (paddenstoel) etc. etc. etc. Ik word gek: met alleen al in Nederland meer dan 30.000 soorten is er geen einde aan de woord-soort-associaties ....

Tijdens het schrijven van dit stukje realiseer ik me pas dat ik recent het Blindeninstituut in Grave heb bezocht met een vriendin die daar werkt. Pas nu vallen me de schellen van de ogen. Haar werkgever Visio is het in Grave en omgeving bekende blindeninstituut! Vreemd dat mijn associatief vermogen me toen zo in de steek liet, anders had ik misschien de Witoogeend als nieuwe soort kunnen scoren. Een week daarvoor was hij er nog gezien volgens Waarneming.nl. Duidelijk een gemiste kans. Wie is hier nu blind?     

Jaap van Diggelen 

Fotoverantwoording: Carel van der Sanden

Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen