Vervolg Vrijwilligerswerk en MaS

Vorige keer heeft u kunnen lezen hoe de jeugd de eerste week in ons gebied onder woorden bracht. Vroeg uit bed, geen elektriciteit ... hoe beleven ze het tijdens hun verdere werkzaterdagen? Hieronder de rest van hun verslagen. 

 • “Toen we bij de groep natuurbeheerders aankwamen werd eigenlijk meteen duidelijk dat het allemaal aardige mensen waren en dat het best eens leuk zou kunnen worden.”
 • “Wat wel opviel dat iedereen zeker boven de 50 jaar was, maar dat maakte het wel gezellig.”
 • “Erg fijn  aan deze  stage is dat alles werd opgebouwd. In week 1 kregen we slechts simpele taken. In week 2 en 3 mochten we al een keer zelf aan de wilgetakken zagen. De week daarop draaide het om teamwork want we mochten beginnen aan onze eigen knotwilg. “
 • "We hebben één keer een meisje gehad."
 • “Het weer werd steeds slechter, dit keer sneeuwde het ! !  Ik had niet echt warme kleren aan, dus bibberde ik van de kou. Ik hield het niet lang vol, ben gauw terug gegaan naar de keet met tent. Er is daar een kacheltje, dus ik warmde al gauw op. 
 • "Piet had een paar blikken erwtensoep klaarliggen en ik bood aan om het klaar te maken, het is toch wel immers vrouwenwerk (zeggen de mannen) Ik heb de soep verwarmd boven een fornuis. Ik vond het leuk om te doen, dit was weer eens iets heel anders ! Al die tevreden gezichten door mijn soep, ik vond het erg leuk. Daarna ging ik wel weer aan het werk in de kou.” 

(Na 8 weken zwoegen).

 • “Ik zou mijn stage zo overnieuw willen doen. Het voelt alsof ik mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de natuur”
 • “Wat ik anders zou willen doen aan deze stage is NIKS ! Wat ik wel moet zeggen is dat mijn verwachtingen niet klopten en dat ik echt de "Time of my life" heb gehad.”
 • “Wat mij verrast heeft is de geweldige back-to-basic-instelling. De vrijwilligers hebben mij laten zien dat je met de simpelste dingen allerlei ingenieuze oplossingen kunt vinden voor alles en nog wat.”
 • “ .........maar ik ben nog steeds niet iemand die uit zichzelf gaat werken zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Ik doe niet aan werken voor mijn plezier en ik denk daarom dat er een grens aan het bewustzijn van vrijwilligerswerk zit bij mij.
 • "Als ik echter toch besluit dan zou ik na mijn pensioen me er voor in willen zetten maar dan meer uit tijdverdrijf. Het is echter wel een mooie kans om even lekker bezig te zijn in de natuur" (deze jongen deed VWO)

 We hebben niet van iedereen een verslag gekregen en soms liep het ook niet goed af,  maar ja dat hoort er bij. Jammer genoeg is na 7 jaar MaS door de overheid de stekker er uit getrokken in het kader van de bezuinigingen. Voor  "onze" scholen  viel het toen stil, ze gingen er niet mee door. Wij doen dan wel vrijwilligerswerk maar het is m.i. niet vrijblijvend.

Van Dale zegt hierover: - zonder verdere verplichting, - zonder dat iem. tot iets verplicht wordt. Nou dat kan volgens mij niet helemaal. Spreek maar eens met vrijwilligers in de zorg, brandweer, buurtbus en U begrijpt, dit kun je beslist niet vrijblijvend doen. Men rekent op U . Gelukkig voelen wij dit ook zo bij ons Natuurbeheer en ik denk dat alle vrijwilligers bij Brabants Landschap er zo over denken. Van de verslagen heb ik een "voorleespresentatie"gemaakt, waarbij natuurlijk de mogelijkheid geboden wordt om van gedachten te wisselen. Graag zelfs.

Belangstelling? Laat het maar even weten.  

Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen