Toonbaar landschap

Enige tijd geleden las ik de blog: "Ode aan het Landschap" van Ernest de Groot. Maar nu wil ik het hebben over  het woord "LANDSCHAP". Naar aanleiding van een heel bijzondere ontmoeting, typ ik dit woord in op de computer en kom op Wikipedia terecht. 

Daar zegt men het volgende over landschap : "Landschap is in de geografie een uitgestrekt stuk land, dat zich als een zelfstandig geheel onderscheidt van aangrenzende gebieden. De wetenschappelijke en ook de beleidsliteratuur geven verschillende definities van een landschap. "Nou”, daar kunnen we wat mee… Onder de kop, "Totaalbeelden" vinden we vervolgens: natuurlandschap, cultuurlandschap, half-natuurlijklandschap, stedelijk landschap en industrieel landschap. Ook zijn er linkjes naar beroepen want mensen hebben er ook wat mee te maken:  de landschapsarchitect, --geograaf, --schilder, --inrichter, --archeoloog, --ecoloog, --beheerder.  Maar weet u wie ík nou ontmoet heb, "de landschapscomponist ". Ja, u leest het goed, componist!

Een man die officieel door de Provincie Noord-Brabant is aangesteld om muziek te componeren met als inspiratiebron, het Landschap. Ongelooflijk maar echt waar. Nou drukt iemand die muziek componeert daar meestal een bepaald gevoel mee uit. Ik heb gelezen dat de volgende elementen daar een rol bij spelen. Melodie, harmonie, ritme, dynamiek, tempo, instrument en uitvoering. Ziet u het al voor u, of beter gezegd hoort u het al? Jullie eigen stukje landschap als muziekstuk?

Hij kwam bij mij op bezoek in het Everland bij Nispen. Na een rustige ouverture, die ik pianissimo uitvoerde, ben ik met hem de wei in gegaan. Daar heb ik een serenade gebracht aan ons cultuurlandschap. De loftrompet gestoken over bijna 100 jaar oude knotwilgen, die ik zo'n 45 jaar ken en die ik van dichtbij bewonder. Dan begrijpt u  dat ik niet anders kon dan fortissimo te eindigen.  De rest van de rondleiding voerde ik allegro uit. Ook werd er natuurlijk  nog stil gestaan bij de cultuurhistorische waarde van het gebied. Dit vertelde ik met gevoelige akkoorden van Franse musketkogels en vuursteentjes uit 1747. Ik merkte aan hem dat ik een gevoelige snaar geraakt had, hij was erg enthousiast. Als finale heb ik hem een uitdaging gegeven. Wat zou het mooi zijn als

we in de toekomst, naast het symfonisch gedicht " Finlandia "  van Jean Sibelius, ook een Brabantse versie "Everlandia " zouden hebben.

Tot slot een tip :  ga in deze corona-tijd, ook eens op de computer zoeken bij het woord "landschap"; er gaat een wereld voor U open. Ik heb altijd geroepen: "het oudste deel van ons gebied is een gedicht" maar het kan waarschijnlijk nog mooier. Nu maar hopen dat onze componist z'n viool niet "aan de wilgen hangt "

Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen