Nieuws

Brabants Landschap pakt in haar natuurmagazine van de winter uit met boeiende beschrijvingen van meer dan 40 'beeldige dieren' in Brabant. Auteur Thijs Caspers maakte een rondgang langs allerlei driedimensionale kunstwerken in onze provincie die een dier uitbeelden.

Dat zijn er honderden, maar Caspers selecteerde een aantal bijzondere ‘zielen van steen’, zoals hij ze noemt. "Door dieren uit te beelden hebben ze een ziel, net als wij. We geven ermee aan dat ze ons aanspreken, wat duidt op verwantschap", aldus Thijs, die eerder ondermeer het veel geprezen boek over de Brabantse landgoederen schreef. In verbeeldingen van dieren drukken we vaak karaktertrekken uit die we ook bij onszelf (graag zouden) zien: de waardige leeuw, de waakse haan of de trouwe zwaan.

Achter elk beeld een eigen verhaal
Uiteraard passeren 'gewone' standbeelden de revue, zoals van het dit jaar overleden paard Bonfire van Anky van Grunsven dat in Erp staat. Of het beeld van het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten in De Efteling met de haan, kat, vos en ezel. Maar ook gevelstenen komen aan bod en uitingen met religieuze dieren. Onopvallende beelden als de raaf in Haaren en opvallende beelden als de springende haas op de rotonde bij Reusel en de metershoge mol in Best. Op Landgoed De Wouwse Plantage groeit wingerd in de vorm van een kip. En als buxus zijn natuurlijk meer dieren vormgegeven.

Aan de meeste kunstwerken hangt een heel verhaal. In zijn markante boeiende stijl vertelt Caspers over de adelaar op de hoge sokkel in het Wilheminapark in Breda. Ook uit Breda: het verhaal over de zeehond in de Mark, een beeld in het Ginneken. De das in Loon op Zand, het kermispaardje in Tilburg, de zwaan bovenop het Bossche Zwanenbroedershuis, ze komen met fraai fotowerk aan bod.

Nog meer beeldige dieren
Uiteraard hebben we niet alle Brabantse dierenstandbeelden in ons tijdschrift kunnen verwerken (er staan immers meer dan 1000 beeldige dieren geregistreerd). Op deze pagina laten we graag alle ontbrekende beelden zien, maar daar hebben wij uw hulp voor nodig! Klik hier voor meer informatie

Gratis voor beschermers
Het tijdschrift ontvangen de beschermers van Brabants Landschap net voor de kerstdagen gratis in de bus. Wilt u ook het natuurmagazine van Brabants Landschap ontvangen? Meldt u dan aan voor slechts €15,- per jaar en ontvang vier keer per jaar het natuurmagazine cadeau, inclusief jeugdbijlage en een exclusief excursieprogramma.

 

 

Preview Nr. 181 | Winter 2013