Nieuws

In maart werd op een cameraval op het eeuwenoude Landgoed Tongelaar onder Mill de bever vastgelegd. Op 3 juli werd de bever opnieuw waargenomen. Dit keer bij de brug.

Op het eeuwenoude landgoed Tongelaar onder Mill vinden we al enkele jaren de knaagsporen van dit dier. Het zijn vooral populieren die hij ‘omlegt’. Maar zichzelf in levende lijve laten zien doet dit nijvere dier niet graag. Dit bracht Willy van Schipstal, beheerder bij Brabants Landschap, op het idee om een cameraval te plaatsen bij een door hem deze winter ontdekte ‘glijplaats’.

Bever vooral ’s nachts actief
Het spoor, want dat is het, liep over de dijk van de Hooge Raam naar een suikerbietenveld, waar het dier zich duidelijk te goed had gedaan aan het gewas. Wanneer een dier de camera aanstoot begint deze te lopen, wat interessante dingen aan het licht brengt. Zo weten we nu dat bevers vooral ’s nachts actief zijn, tussen 23.30 en 3.30 uur. En op een bepaald moment kwam zelfs een das kijken wat voor een vreemd dier er in zijn gebied was gearriveerd. (Veel) minder zichtbaar dan de ooievaar, laat de bever zich dus in ieder geval wel kennen aan zijn sporen. Kom dat zien op Tongelaar! 

Beelden van de cameraval: 

Beeld van de bever bij de brug: