In de ochtend trok er een forse regenbui over de provincie, maar dat kon de pret niet drukken. Voor sommige groepen was dat een goed moment voor een koffiepauze onder een zeil of in hun tent, andere groepen lieten zich niet kisten en werkten gewoon door. En al snel brak de zon weer door en werd het een prachtige werkdag.
Dat werken in de natuur niet alleen iets is voor ‘grote mensen’, was op veel werklocaties te zien. Ook veel kinderen hebben hard meegewerkt of deelgenomen aan speciale kinderactiviteiten.
Biodiversiteit in Brabant
De locatieleiders waren na afloop erg enthousiast over de deelname en vooral over de hoeveelheid werk die is verzet! Overal is lekker gewerkt en zijn de deelnemers tevreden naar huis gegaan.
Op heideterreinen zijn boompjes verwijderd om te zorgen dat de hei niet langzaam verandert in bos - daar zijn onder andere hagedissen blij mee. In de hele provincie zijn tientallen wilgen geknot, zodat de steenuil daar zijn nest kan blijven maken. Veel Brabantse watersalamanders zijn blij dat hun poelen zijn schoongemaakt en heel wat wilde bijen kunnen komend jaar hun eitjes kwijt in nieuwe insectenhotels. Zo is overal belangrijk werk verzet voor de biodiversiteit.
Landschap kan niet zonder vrijwilligers
De zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan knotbomen, hagen, heidevelden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Op de landelijke Natuurwerkdag staat dit vrijwilligerswerk in de spotlights. In Brabant zorgt Brabants Landschap voor de coördinatie van de Natuurwerkdag.
Vond je het werk op de Natuurwerkdag zo leuk dat je wel vaker wilt meehelpen? Kijk dan op www.brabantslandschap.nl/zelf-aan-de-slag/vrijwilligerswerk.
Een dag om ieder jaar te noteren in je agenda: de landelijke Natuurwerkdag - elke eerste zaterdag van november!
Zet vast in je agenda voor volgend jaar: 7 november 2020