In de gemeente Land van Cuijk is gestart met de restauratie van meidoornheggen en (knot)bomen langs wegen in het Maasheggengebied. Voor dit project heeft Brabants Landschap eind vorig jaar een bijdrage ontvangen van € 38.000,- van het Dinamo Fonds.
Restauratie van heggen - over een totale lengte van ruim 3 kilometer - houdt in dat (soms eeuwenoude) meidoornstruiken die dreigen te verstikken onder woekerende soorten als (uitheemse) braam, hop, bosrank en sleedoorn, van deze soorten worden vrijgezet. In veel gevallen worden daarbij ontstane open plekken ingeplant met nieuwe meidoornstruiken. Dit werk wordt deels machinaal en deels handmatig uitgevoerd. Bij de uitvoering zijn ook vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBox) betrokken.
Tegelijkertijd worden ook oude (knot)bomen gerestaureerd en waar mogelijk worden nieuwe bomen aangeplant. Karakteristiek voor de Maasheggen zijn knotten van gewone es, eik, haagbeuk en veldesdoorn. Oudere, goed onderhouden knotbomen en de holtes in deze bomen zijn van groot belang voor kwetsbare soorten als steenuil en gekraagde roodstaart.
Dit is een zeer welkome bijdrage voor het project Herstelplan Maasheggen dat eerder door de voormalige gemeente Boxmeer in gang is gezet. Dit herstelplan gaat nu de 3e fase in. Voor dit plan heeft de gemeente ook een bijdrage van bijna € 19.000,- ontvangen uit de Subsidieregeling Natuur van de provincie Noord-Brabant, weliswaar alleen voor hegherstel, niet voor herstel van bomen.

Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.