Nieuws

Vorige week bezochten 250 leerlingen van het Altenacollege Fort Giessen in het kader van de Forteducatieweek. Een week die in het teken staat van natuur, archeologie en de geschiedenis van het fort. Zowel middelbare scholieren als basisscholen namen van 9.00 tot 13.00 uur deel aan het programma. Altenatuur en de Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena organiseren regelmatig ‘forteducatie’ voor scholen en andere groepen geïnteresseerden, zoals kerkelijke gezelschappen, familiegroepen en bedrijven.

Programma
Johan Koekkoek (Altenatuur) trapte ’s ochtends af met een verhaal over de griend. Daarna gingen de leerlingen met Johan mee de griend in om daar riet te knippen voor het bijenhotel en hakten te wilgentenen als materiaal voor wilgenmatten op het fort. In de middag kregen ze van Kees van Maastrigt een verhaal te horen over Altena Biesbosch van de laatste 5.000 jaar. Er werd geoefend met het in elkaar zetten van kruiken uit scherven. Hans van Tilborg begeleidde de kinderen bij het zoeken van munten en John Kollen vertelde over de geschiedenis van Fort Giessen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Johan loopt met kids mee naar de griend

Natuurontwikkelingsplek
Fort Giessen is al jaren eigendom van het Brabants Landschap. Het is een van de vele forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die dit jaar 200 jaar bestaat. Sinds de 80-er jaren is het ook zetel van Altenatuur en de Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena. Het fort is een natuurontwikkelingsplek en maar zelden geopend voor het publiek. Meestal met Monumentendag en soms op verzoek. Alleen 2015 is een uitzondering.

Groene Geheim van Giessen
Onder de noemer van het Groene Geheim van Giessen (18 april) is er zowel in april als in oktober een groot evenement voor het publiek. De eerste stelt groen, natuur centraal en het tweede de terugdringing van CO2 door het toepassen van veel meer schone energie. Alle positieve krachten uit Altena Biesbosch komen dan samen op het fort om te laten zien wat er allemaal gebeurt en wat er nog meer mogelijk is. Op dezelfde dag verschijnt een van de laatste boekjes over een fort in de NHW, over Fort Giessen dus. Het is te koop op het fort of via Altenatuur of de Archeologische vereniging.

Kids verzamelen materiaal voor vlechtwerk

Jaar van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
2015 staat in het teken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarom openen de forten van de Waterlinies in het weekend van 17 t/m 19 april hun deuren voor het publiek. Op maar liefst 30 forten worden activiteiten rondom het thema ‘Feest en Vermaak’ georganiseerd. Van een kinderkookcafé en andere culinair genot tot spannende speurtochten, expedities, kunsttentoonstellingen, feestelijke theater- en muziekvoorstellingen en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten. De forten bieden een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Het programma is te vinden op www.forten.nl  en www.hollandsewaterlinie.nl.