Nieuws

Al 30 jaar lang zijn de gronden op Gijzenrooy, tussen Geldrop en Eindhoven, in beheer van Brabants Landschap. Samen met de Stratumse Heide vormt het van oudsher een geheel. Een deel van het gebied bestaat dus uit heide, maar ook komen er kleinere en grotere bossen voor waaronder een nat moerasbos in het centrum van het gebied, en weilanden.

‘Bolle akkers’
Het meest opvallend, zeker in deze tijd van het jaar, zijn echter de oude bolle akkers. Doordat de boeren in de tijd van de potstal de mest van het vee mengden met plaggen die op de aangrenzende Stratumse Heide werden gestoken, werden de akkers steeds hoger. Vandaar de naam ‘bolle akkers’.

Biologisch graan
Op dit moment is het graan op de akkers aan het afrijpen. Nog een paar weken en ze worden als biologisch graan naar de Halm in Heeswijk-Dinther afgevoerd om als biologische muesli op uw bord te eindigen.

Kleinschalig en divers
Van half tot eind juni zijn de akkers op zijn mooist. Ze kleuren rood-wit-blauw van de klaproos, kamille en korenbloemen. Op dit moment is het geel van de gele ganzenbloemen dominant. Landschappelijk doet Gijzenrooy denken aan reeds lang vervlogen tijden. De tijden van de jeugd van onze oudste generatie. Kleinschalig en divers.

Kom ook het verleden snuiven op Gijzenrooy!