Nieuws

Op Landgoed Venrode bij Boxtel heeft de plaatselijke heemkundekring een grafheuvel ontdekt uit de Bronstijd (3000-800 vóór Christus). Inmiddels is de heuvel gemarkeerd met palen. Het wachten is op meer informatie over de inhoud.

Iedereen blij …
Beheerder Theo Quekel is blij verrast met de ontdekking. ‘Ik herkende de zandheuvel aanvankelijk niet als grafheuvel’, zegt hij, ‘maar vreemd vind ik het niet. Vroeger leefden in dit gebied kleine boerengemeenschappen, waarvan de hoofden vaak een grafheuvel kregen.’ 150 jaar geleden werd ook al een grafheuvel op Venrode gevonden. Voorwerpen hieruit zijn tentoongesteld in Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel en het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Ook voorzitter Dik Bol van de heemkundekring is in zijn nopjes met de ontdekking van de grafheuvel. ‘Hij ligt op een prachtige plek in het bos vlak bij een ven. Ik verwacht dat mensen hier graag een kijkje komen nemen.’ 

… nou nog geduldig
Het is duidelijk dat je voorzichtig om moet springen met zo’n cultuurobject. Het zou bijzonder sneu zijn wanneer een grafmonument dat duizenden jaren heeft kunnen blijven bestaan, er na zijn ontdekking alsnog aan zou moeten geloven. Daarom is de heuvel, om beschadiging door schatgravers en crossers te voorkomen, voorzien van beschermingsmatten en is extra zand opgebracht. Om helder te krijgen wat er precies in het graf zit zonder de heuvel te beschadigen, wordt gewacht op moderne archeologische technieken. Ons geduld wordt dus nog even op de proef gesteld.

Verder lezen - Brabants Centrum: