Nieuws

Na een succesvol eerste seizoen gaat op 1 april een nieuwe serie Green-Kids van start. In het programma neemt RTL-groenexpert Lodewijk Hoekstra zijn ‘Green-Kids’ opnieuw mee het landschap in, met Landschapsbeheer Nederland en De12 landschappen. In 2013 wordt Green-Kids stoerder en avontuurlijker. Het doel blijft hetzelfde: kinderen dichter bij de natuur brengen en vooral lekker laten spelen.

TV inspireert om naar buiten te gaan
“Kinderen vinden het echt leuk om buiten te zijn en iets met de handen te doen. Aan de andere kant is natuur vaak statisch en ver weg. Misschien zelfs saai, als je er niet direct een link mee hebt. En dat is precies de kracht van Green-Kids: het avontuurlijk maken en eigentijds presenteren van natuur en buitenzijn vol beleving.” Aan het woord is initiatiefnemer en presentator Lodewijk Hoekstra. De groen-expert van Eigen Huis & Tuin zag de noodzaak voor meer groen en beweging onder kinderen steeds groter worden. En daarmee is de eerste kiem voor het programma gelegd.

Doen
Maar televisie en buitenspelen, combineert dat wel? “Het is een beetje dubbel om kids te benaderen via de tv met de boodschap om naar buiten te gaan. Toch is dat een goede manier, omdat kinderen nou eenmaal steeds meer tv kijken. Het concept zelf is gericht op doen: producten die je moet timmeren, zaaien of gebruiken. De link met actief naar buiten gaan is bovendien ook groot door de samenwerking met De12Llandschappen en Landschapsbeheer Nederland. Zij organiseren leuke buiten activiteiten waar de kinderen aan mee kunnen doen.”

Speurcross
Het nieuwe seizoen gaat door waar het oude is gebleven. Maar nieuwe onderdelen zijn er ook, zoals de Green-Kids reporters. “Dit zijn twee nieuwsgierige kids die de vragen van kijkers beantwoorden. Het idee is dat je dan de natuur beleeft vanuit de ogen van een kind.” Green-kids wordt verder vooral een beetje stoerder en jongensachtiger, met meer (inter)actie en modder. Hoekstra: “Nieuw is de ‘speurcross’, een stoer en avontuurlijk spel waarin de kinderen samen met mij de natuur ingaan op de Green-Kids fiets. Het parcours is opgebouwd uit diverse etappes en opdrachten die volbracht moeten worden. Alles staat in het teken van educatie, natuur, sportief bezig zijn en vooral veel fun!”

Bewust
Uiteindelijk hoopt Hoekstra kinderen én ouders bewust te maken van de manier waarop ze met natuur omgaan. “Vaak kun je pas genieten van het buitenzijn en alle mooie dingen als je er echt naar gaat kijken. Kinderen moeten jong een ‘wauw-gevoel’ krijgen, dan zijn ze voor de rest van het leven liefhebbers van natuur.”

Meer informatie
Green-Kids is vanaf 1 april weer zeven dagen per week te zien bij Telekids bij RTL 8. Kijk voor meer informatie op www.green-kids.nl