Nieuws

Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, start op Bezoekerscentrum De Kraaijenberg van Brabants Landschap ‘Project Nestkast’. Erik de Jonge, natuurfotograaf en boswachter in dienst van Brabants Landschap, en leerlingen van scholengemeenschap Roncalli gaan er samen een bijdrage leveren aan het liefdesleven van onze broedvogels. Doel is om scholieren bewust te maken van de groene omgeving van hun school, de natuur ‘dicht bij huis’.

Leuk …
Een aantal leerlingen van Roncalli krijgt in het centrum foto’s gepresenteerd van vogels die een hoofdrol spelen op de Brabantse Wal. Vervolgens gaan ze in de techniekles aan de gang om een nestkast te ontwerpen. Inspiratie halen ze uit de nestkastenwand op het buitenterrein van De Kraaijenberg en uit foto’s en bouwtekeningen van bestaande nestkasten. Iedere vogelsoort geeft immers de voorkeur aan een eigen type kast, met name de doorsnede van de invliegopening luistert heel nauw. Het wordt voor de leerlingen een hele uitdaging om een passend liefdesnestje te maken voor de koolmees, boomklever, groene specht, bonte vliegenvanger en al die andere gevleugelde vriendjes van de Brabantse Wal.

… en leerzaam
Met behulp van webcams worden de resultaten bijgehouden en behandeld in de biologieles en het vak informatica. Worden de nestkastjes wel gebruikt en door welke vogels? Hoeveel tijd kost het stofferen van de kast en het leggen van de eieren en wanneer komen die uit? Wat voor nestmateriaal wordt er gebruikt en hoe houden de oudervogels het nest schoon? Allemaal vragen die worden behandeld in de biologieles.

Meer informatie: