Nieuws

In augustus ontdekten leden van Plantenwerkgroep IVN Bergen op Zoom en Plantenwerkgroep KNNV Roosendaal een aantal bijzondere planten in natuurgebieden van Brabants Landschap. In de gebieden Molenplaat, Duintjes, Pannenhoef en Vloeiweide werden Stippelzegge, Snavelrupia, Gesteeld glaskroos en Teer guichelhei aangetroffen. Dit laat zien dat goed beheer loont.De plantenwerkgroepen ontdekten in het brakke water in een kreek bij de Molenplaat de voor Noord-Brabant zeer zeldzame Snavelruppia. Verder werd op drie plekken in de Pannenhoef Gesteeld glaskroos aangetroffen. Alle drie de wateren op de Pannenhoef hebben een zwakke buffering, wat voor Gesteeld glaskroos belangrijk is. Gesteeld glaskroos komt ook voor in de grote vennen op de Brabantse Wal, maar werd op de Pannenhoef voor het laatst waargenomen in 2006. Verder is zowel in de Vloeiweide als in de Pannenhoef het Teer guichelheil aan het uitbreiden.

Petra van der Wiel van Plantenwerkgroep KNNV Roosendaal: “Op het Hellegat vonden we op drie nieuwe plekken Teer guichelheil, mooi in bloei. Ook op de Pannenhoef, ten zuiden van de Bijloop, vonden we twee nieuwe plekken. Sommige plekken hebben meer dan een meter doorsnee.
En het mooiste bewaren we voor het laatst: Op de Duintjes vond Fiona Franken, lid van onze plantenwerkgroep, de Stippelzegge terug in één van de afgeplagde delen aan de westkant. Ze was niet zeker over de determinatie. Daarom hebben we er drie specialisten van Zeggen naar laten kijken en zij bevestigen unaniem dat het inderdaad Stippelzegge is. Dit is een mooie opsteker voor het werk dat hier verricht is. Zeker omdat hier eerder dit jaar ook al de Gewone vleugeltjesbloem teruggevonden werd.”

Op de foto ziet u linksboven Snavelruppia, rechtsboven Gesteeld glaskroos, linksonder Teer guichelheil en rechtsonder Stippelzegge.