Nieuws

Zondag 21 september startte de Week van het Landschap in De Mortelen, gelegen tussen Oirschot en Boxtel, en het hart uitmakend van Nationaal Landschap ‘Het Groene Woud’. Tijdens deze Week, die nog duurt t/m zondag 28 september, laat Brabants Landschap jong en oud op allerlei bijzondere manieren kennismaken met de natuur. Bij de start afgelopen zondag sprong vooral de ludieke start in het oog van het kinderprogramma ‘Geen brug te ver’.

Wat zou er toch achter het doek verstopt zitten?
Struinend door het gras wachtte een merkwaardige man de kinderen op. Het bleek een verhalenverteller te zijn met een wel heel spannend verhaal: “Moord in De Mortelen”. Terwijl de ouders hun wenkbrauwen fronsten, vroegen de kinderoogjes om meer. Na uitkomst van het gruwelijke maar waar gebeurde verhaal, vervolgden ouders en kinderen hun weg naar het ontdek- en beleefparcours. Met een opdrachtenboekje in de ene en een fototoestel in de andere hand wachtten ze in spanning af wat er vanachter het doek tevoorschijn zou komen.

Dokus de Das
Onder luid gejuich sprong niemand minder dan onze Dokus de Das tevoorschijn. De slaap uit zijn oogjes wrijvend liet hij de middagzon op zich inwerken. “Wat deden al die kinderen hier, waren ze allemaal voor hem gekomen?” Eén kindje durfde het aan hem bij de hand te pakken. “Kom, laten we samen gaan.” Eén voor één kropen de kinderen door de smalle tunnel en huppelden ze via step-stones over de poel.

Geen brug te ver!
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om water over te steken. Meestal maken we gebruik van bruggen, maar heeft u wel eens een slingertouw geprobeerd? Dokus toonde zich bepaald niet een bang aangelegd dier en liet de kinderen zien hoe een das het water oversteekt. Met hem als voorbeeld verzamelden de kinderen moed bij elkaar en waagden massaal de sprong. Allen kwamen met droge voetjes aan de overkant. Gelukkig maar, want na de swing volgde een heuse verspringbak. “Hoe ver kun jij springen?” Met een kleine aanloop sprong Dokus toch nog een heel eind ver. 

Speuren naar sporen
“Welke pootafdruk hoort bij welk dier?” In het groene gras lagen her en der pootafdrukken van verschillende soorten dieren verstopt. Aan de kinderen de taak om de juiste afdruk bij het dier te zoeken en deze op een vel papier te schrijven. Het parcours eindigde met een tochtje over de forellenvijver met een primitief soort vlot.

Vooral bij de jongsten viel de zondagmiddag zéér in de smaak. Uit menige kindermond kon worden opgetekend: ‘Dit is leuker dan De Efteling!’