Nieuws

Tijdens de ‘lintjesregen’ van 2015 werden vier topvrijwilligers van Brabants Landschap verrast met een Koninklijke Onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Naussau. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan vrijwilligers die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Brabants Landschap is één van de organisaties die de aanvraag van deze onderscheidingen heeft ondersteund.

Lintjesregen
Tijdens de 'Algemene gelegenheid', beter bekend als de 'lintjesregen', worden de meeste onderscheidingen uitgedeeld. Deze lintjesregen vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De onderscheidingen worden uitgereikt door burgemeesters en commissarissen van de Koning op als vertegenwoordiger van de Kroon. Bij de Koninklijke onderscheiding hoort naast het ‘lintje’, ook een oorkonde.

Len Bruining
Len Bruining is sinds 1998 minimaal 3 dagen per week actief voor de weidevogelbescherming in het Land van Heusden en Altena. In haar eerste jaar als coördinatrice werden met 12 vrijwilligers 33 nesten van weidevogels beschermd bij 3 agrariërs. Anno 2014 is dit dankzij haar uitgegroeid tot een groep van 55 vrijwilligers die zich bij 107 bedrijven inzetten om nesten van weidevogels op te sporen en te beschermen.
Dankzij Len is de weidevogelgroep uitgegroeid tot een professionele organisatie. Het weidevogelseizoen betekent voor Len: “lange werkweken, met soms dagen van 6 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, met prachtige momenten zoals het zien van jonge weidevogels en boeren die zelf aan weidevogelbescherming doen. Maar ze maakt ook zware tegenslagen mee, waarbij bijvoorbeeld een perceel met nesten zonder overleg volledig omgeploegd wordt of een grasland met kuikens wordt gemaaid. Juist het om kunnen gaan met deze tegenslagen – die onlosmakelijk verbonden zijn met de weidevogelbescherming – is één van de sterke punten van Len.

Bas Stoop
Bas Stoop was in 1980 één van de eerste natuurliefhebbers van Nederland die zich in ging zetten om de teloorgang van de knotwilg een halt toe te roepen. Samen met zijn vrouw organiseerde hij vele activiteiten op het gebied van landschapsbeheer. Zijn ziel en zaligheid ligt in het heempark ‘De Liniehof’ in Made. Vele uren heeft Bas hier vrijwillig ingestoken, samen met zijn familie en leden van de Madese Natuurvereniging.

Nog altijd is hij ieder jaar op de opening van het vrijwilligersseizoen van de partij. Hij wil graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in natuur en landschap. Al jaren is hij een trouw supporter van het team van Brabants Landschap op de Nationale kampioenschappen Heggenvlechten, waar zijn zoon en twee kleinzonen deel van uitmaken.

Ad van Opstal
Ad van Opstal is sinds 2004 actief als vrijwilliger voor de bescherming van kerk- en steenuilen in het buitengebied van Helvoirt. Minstens één dag in de week is hij op pad om nestkasten te controleren. De samenwerking met ‘gastgevers’ die door de gedrevenheid van Van Opstal op poten is gezet werpt op de dag van vandaag zijn vruchten af. Nog altijd kunnen mensen genieten van steen- en kerkuilen in het landschap en dat is te danken aan het prachtige werk van deze man.

Herman van Winkelmolen
Herman is jaren actief geweest van het Oranjecomité in Heusden. Daarnaast is hij in de zomermaanden actief voor het IVN Asten-Someren als natuurgids; lid van Vogelwerkgroep De Peel;  actief bij vogeltellingen; plaatsen en controleren van steenuilenkasten; coördinator van het Weidevogelbeschermingsteam. Daarnaast is hij ook actief als vrijwilliger voor de Botanische Tuin in Heusden.

Voor meer informatie over de Orde van Oranje-Nassau en de 'lintjes' zie: http://lintjes.nl/onderscheidingen/de-orde-van-oranje-nassau 

Bekijk alle 14 de foto's

Foto's