Nieuws

Brabant heeft sinds april een netwerk van 30 Natuurpoorten. Gedeputeerde Johan van den Hout droeg 18 april namens de provincie het stokje over aan de Stichting Brabantse Natuurpoorten in samenwerking met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Sinds deze maand bestaat er een Brabantbreed netwerk van 30 Natuurpoorten, waarvan één nog de laatste puntjes op de i worden gezet.

Natuurpoorten zijn aantrekkelijke startpunten voor een fiets- of wandeltocht in de natuur. Met goede horeca, parkeergelegenheid en informatievoorziening. Bedoeld om meer bezoekers naar de natuur te trekken en de Brabantse vrijetijdseconomie een impuls te geven. Natuurpoorten stimuleren recreatie op plekken waar dat kan en ontlasten daarmee kwetsbare natuurgebieden. Brabant beschikt inmiddels over een Brabantbreed netwerk van Natuurpoorten. 

Aanjager voor ontwikkelingen
Natuurpoorten geven niet alleen toegang tot mooie natuur, maar blijken ook vaak een aanjager voor de ontwikkelingen in een natuur- en recreatiegebied. Ze zorgen voor nieuwe ondernemersinitiatieven, landschappelijke versterking, veiligere verkeerssituaties en meer samenwerking tussen partijen in het omliggende gebied. Dit heeft een positief effect op de regionale economie.

Natuurpoorten Brabants Landschap
Brabants Landschap is als organisatie betrokken bij de volgende Natuurpoorten: Fort Altena (Werkendam), Pannekoekenhuis Belveren (Haaren), Roovertsche Leij (Goirle). Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther) sluit de rij als 30e Natuurpoort van Brabant. De laatste is momenteel in ontwikkeling. Achter de schermen wordt hard gewerkt om een en ander voor elkaar te krijgen, waaronder de ontsluiting van de N279 Noord en daarmee extra parkeergelegenheid voor het kasteel.

Stichting Natuurpoorten
Het project Natuurpoorten kwam tot stand in opdracht van en met financiële steun van de provincie Noord-Brabant. De provincie investeerde samen met onder andere (horeca-) ondernemers, natuurbeheerders en gemeenten in het project. De 30 Natuurpoorthouders hebben zich nu verenigd in een ‘Stichting Brabantse Natuurpoorten’. Deze stichting gaat het concept Natuurpoort met eigen financiële middelen verder op de kaart zetten en vermarkten. De stichting werkt hierbij nauw samen met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten. De Natuurpoorten blijven bij VisitBrabant in de etalage staan, zodat Brabanders en bezoekers van verder weg deze goed weten te vinden.

Voor meer informatie
Bekijk de website over Natuurpoorten.

Bekijk alle 8 de foto's

Foto's