Nieuws

In natuurgebied de Groote Heide in Heeze, is een geval van roofvogelvervolging ontdekt. Afgelopen vrijdag 31 mei ontdekte een vrijwilliger van Brabants Landschap tijdens zijn (broed)vogel inventarisatieronde een omgezaagde nestboom van een havik. De vrijwilliger meldde deze extreme vorm van natuurvandalisme direct bij Brabants Landschap.

Aanwijzingen
Na de melding is Mari de Bijl, beheerder van Brabants Landschap, direct ter plaatse gaan kijken om de ernst van deze afschuwelijke daad te bepalen. Hij ontdekte dat de boom op een hoogte van 1.60m was afgezaagd. Aan het zaagvlak en de groene lakresten zag hij dat daarbij een groene beugelzaag werd gebruikt. De mestspetters onder de boom duiden aan dat het nest onlangs nog bewoond was. Van de jonge haviken was geen spoor meer te bekennen. Verder doen sporen rondom de boom vermoeden dat de dader mogelijk een hond bij zich had.

Daderprofiel
Waarschijnlijk ging de dader op een fiets met tassen het gebied in. Gezien de verborgen ligging van de omgezaagde nestboom moet de persoon veel terreinkennis hebben. Omdat broedende haviken in het vroege voorjaar al volop aan het roepen zijn, is het met enig verstand van zaken niet moeilijk om een dergelijk nest te vinden. Wat de zaak nog bedenkelijker maakt is het feit dat in april in een dicht bosje in hetzelfde gebied een dode buizerd zonder poten werd gevonden. Dit kan er op duiden dat deze roofvogel in een klem is gevangen. 

Heeft u informatie?
Mensen met aanwijzingen over dit incident op de Groote Heide, kunnen een mail sturen naar info@brabantslandschap.nl of bellen met Brabants Landschap tijdens kantooruren op 0411 - 622 775.