Nieuws

Ruim 14.000 burgers staken de handen uit de mouwen op de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen. In Noord-Brabant lag de provinciale coördinatie in handen van Brabants Landschap. Hier waren op 60 locaties 1.368 vrijwilligers actief.

Er is gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige start van de dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

Handen uit de mouwen voor behoud van de patrijs!
Een opvallende locatie werd in het Land van Heusden en Altena georganiseerd. In het kader van het Partridge-project werd door meerdere organisaties samengewerkt om tot een – voor de patrijs – goed resultaat te komen. Er werd door leden van natuurvereniging Altenatuur, en de agrarische natuurvereniging Altena-Biesbosch eendrachtig samengewerkt om 1.500 meter heg aan te planten.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers. Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden.

Belangeloze inzet vrijwilligers voor natuur en landschap onmisbaar
De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en soms ook gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

Partners
LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij, Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar en Brabants Landschap.

Save-the-date
U kunt de Natuurwerkdag van 2018 nu alvast in uw agenda zetten. Het vindt altijd plaats op de eerste zaterdag van november. In 2018 dus op zaterdag 3 november!

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in natuur en landschap:

Natuurwerkdag 2017