Nieuws

Op Omroep Brabant gaan we “Op Pad” met Roel Diepstraten. Elke dinsdag om 19.14 uur neemt hij ons mee langs de vele parels die onze provincie rijk is.

Behalve met bijzondere planten- en diersoorten laat Diepstraten je ook kennismaken met het Brabantse erfgoed. De afleveringen zijn elke dinsdag om 19.14 uur te zien bij Omroep Brabant en worden daarna ieder uur herhaald. Elke woensdag verschijnt 'Op pad' ook op Uitzending Gemist.

Roel Diepstraten presentator van het Omroep Brabant programma Op Pad

Roel Diepstraten
De 31-jarige Roel vertelt verhalen over natuur in de breedste zin van het woord. Letterlijk wel te verstaan. Hij filmt, fotografeert en geeft excursies. Werkt onder andere voor ons, Brabants Landschap, en ook bij Natuurmuseum Brabant en Naturalis. Daarnaast is hij op televisie te zien als cameraman bij het programma ‘Vroege Vogels’.

Download routes
Alle wandelroutes die Roel loopt zijn terug te vinden op de interactieve kaart 'Ontdek de natuur' Zodat je er zelf ook op pad kunt om onze prachtige natuur te ontdekken. Klik hiervoor in de legenda op het icoon 'wandelroutes'. Bekijk ze hier op onze interactieve kaart.

Programma
Van oost naar west, overal zijn er prachtige plekken te vinden in ons Brabantse Landschap. 

Aflevering 1: 'De Vilt'
Roel neemt ons in de 1e aflevering mee naar de Vilt, een oude meanderboog van de Maas omgeven door twee waterpartijen van bos en cultuurlandschap met fraaie houtwallen. Roel gaat op zoek naar de vele vogelsoorten die hier broeden, zoals plevier, watersnip, ijsvogel en groenpootruiter.

De bijbehorende wandelroute is via deze link te vinden. 

de vilt

Aflevering 2: 'Landgoed Sterrenbos en Leon Adriaans'
De kunstenaar Leon Adriaans woonde en werkte op het landgoed Sterrenbos net onder Den Bosch. Hier heeft Brabants Landschap een prachtige wandelroute uitgezet die in het teken staat van cultuur, historie en natuur. Roel gaat op pad en neemt een kijkje in het atelier van deze hedendaagse van Gogh. Kijk hier aflevering 2 terug. 

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

RDI Roel sterrenbosch0 kopieren 2

Aflevering 3: 'Het Markiezaatsmeer'
In het meest westelijke puntje van Brabant wandelt Roel vanaf het bezoekerscentrum 'de Kraaijenberg' naar het Markiezaatsmeer. Langs het pad naar de vogelkijkhut wemelt het van de orchideeën. Rondom de hut hebben verschillende granzensoorten hun kraamkamer en ontdekt Roel een adellijke eendensoort. De 'Kroon' op zijn wandeling. Kijk hier aflevering 3 terug. 

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

RDI Markiezaattoren00 kopieren

Aflevering 4: 'De Pax'
In polder de Ooster in het Land van Heusden en Altena ligt het voormalige landgoedje met de naam Pax. Roel struint op zoek naar historische sporen door een soms jungleachtige omgeving. De voormalige grienden die zijn verwilderd en omgezet naar veelzijdige bossen. Hier spelen bijzondere insecten 'mimicry' Roel legt de spelregels uit. Kijk hier aflevering 4 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

RDIroelpadpax0

Aflevering 5: 'De Kraaijenbergse Plas'
Het lijken wel Friese meren maar het is toch echt Brabant waar Roel op pad gaat. In dit walhalla voor vogelaars ontmoet hij niet alleen het op vlonders broedende visdiefje maar ook een zeer zeldzame fuut. Zelfs de grazende paarden doen aan een ander land denken. Bekijk hier aflevering 5 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op pad Kraaijenbergse Plas5

Aflevering 6: 'De schaduwrijke Herbertusbossen'
Roel zoekt op deze warme zomerdag verkoeling in de schaduwrijke Herbertusbossen. Ook de bosbeekjuffer gaat op zoek naar een koel plekje en de grote beuken schuilen onder hun eigen bladerdek. Onderweg ontdekt Roel nog een zwartkopje dat van de eerste bramen smult. Kijk hier aflevering 6 terug.

De bijhorende wandeling is via deze link terug te vinden.

Op pad Herbertusbossen

Aflevering 7: 'De Struikwaard'
De Struikwaard is pas ontstaan in 1995, hier zie je pas hoe snel riviernatuur zich kan ontwikkelen. Roel gaat op zoek naar sporen van de bever. Buitendijks ontmoet hij de patrijs, waarvoor Brabants Landschap hier een patrijs vriendelijke akker heeft gecreëerd. Kijk hier aflevering 7 terug.

De bijhorende wandeling is via deze link terug te vinden.

Op pad Struikwaard

Aflevering 8: 'De Grijze Steen'
Allemaal kleine beestjes die Roel zoekt op het oude heide relict de Grijze Steen, pal aan de Grote Beerze. Hoe komt het gebiedje aan zijn naam, er is geen steen te vinden?  Wel ontdekt Roel kleine draakjes en tot zijn verbazing wappert er ook nog een Spaanse vlag. Kijk hier aflevering 8 terug.

Deze wandelroute is van september t/m november 2021 afgesloten i.v.m. de herinrichting van het dal van de Groote BeerzeLees er meer over op onze website.Aflevering 9: Het pad van Giovanni Castione'
Roel maakt een wandeling terug in de tijd. Op oude paden is het genieten van het Brabants Landschap van eeuwen geleden. Terug in de tijd gaat hij ook met het volgen van het pad van de vermoorde Italiaanse marskramer Giovanni Castione; gelukkig blijft Roel ongedeerd! Kijk hier aflevering 9 terug.

De bijhorende wandeling is via deze link terug te vinden.

Op Pad met Roel De Mortelen

Aflevering 10: 'Kasteel Heeswijk'
Roel gaat op adellijk bezoek en loopt door het doolhof van kamers in Kasteel Heeswijk. Maar pracht en praal is er niet alleen in het kasteel zo ontmoet hij ook de Australische bewoners van de gracht. Kijk hier aflevering 10 terug.

De bijhorende wandeling is via deze link terug te vinden. 

Op Pad Kasteel Heeswijk

Aflevering 11: 'De Landschotse Heide'
De heide is al weer bijna uitgebloeid en de ochtend is koud als Roel op pad gaat op de Landschotse Heide. Wie dit keer meewandelt moet niet al te bang zijn, Roel steekt zijn neus zowat in een web om te zien hoe een  spin zijn kunstwerk bouwt en zijn prooi vangt. Wie durft?
Kijk hier aflevering 11 terug.

De bijhorende wandeling is via deze link terug te vinden. 

Op Pad Landschotse Heide

Aflevering 12 'De Vloeiweide'
Op pad in het bos van de Vloeiweide vertelt Roel hoe de mens hier zijn sporen heeft achtergelaten, sporen die het landschap heeft doen veranderen. Maar ook sporen van van verzet, oorlogsverzet! Een klein nachtvlindertje laat wel een heel bijzonder spoor achter. Kijk hier aflevering 12 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op Pad Vloeiweide

Aflevering 13: 'Zegenwerp'
Aan de oever van de Dommel ligt het fraaie Zegenwerp, Roel loopt door het glooiend parkbos een thuis voor zwarte specht en boomklever.  Langs de oever van de Dommel passeert hij een passage en doet wat extra (groene) energie op. Kijk hier aflevering 13 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op Pad Zegenwerp

Aflevering 14: 'De Scheeken'
In het landschap van klompenmakers gaat Roel op pad om te kijken hoe het de in 2017 door Brabants Landschap uitgezette edelherten vergaat.  Hebben ze met hun gedrag al het landschap al verandert? En is er voor hun geen brug te ver? Kijk hier aflevering 14 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op Pad Scheeken

Aflevering 15 'De Spinsterberg'
Roel loopt in een gebied waar natuur herstel en aanleg centraal staan, hij ziet niet alleen grazende schapen maar ook gravende machines. Een Op Pad met een kijkje naar een toekomstig wandelgebied, het Achtereinds Laag. Kijk hier aflevering 15 terug. 

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op pad Spinsterberg

Aflevering 16 'De Heinis'
Op Pad in de stad! Roel maakt een natuurwandeling in 'De Heinis' het enige stadsnatuurreservaat in beheer bij Brabants Landschap. Een 14de eeuws kronkelend rivierdijkje met zijdelings bossen en weilanden vormen een verrassend idyllisch decor. Kijk hier aflevering 16 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

De Heinis op padLR2

Aflevering 17 'Krabbenbossen'
De stad Breda is vernoemd naar het riviertje de Aa, ook bekend als Weerijs. Roel gaat op pad in de aangrenzende Krabbebossen en ontdekt de restanten van de Dam van Mendoza. Kijk hier aflevering 17 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op pad Krabbenbossen

Aflevering 18 'Mariendaal'
Op Landgoed Mariëndaal raakt Roel in Halloween sfeer, nachtelijke bewoners en heksenkringen wat zie je en wat hoor je? Waar eens de paters brevierde is het nu prachtig wandelen in de beukenlanen. Kijk hier aflevering 18 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. 

Op Pad Landgoed Mariendal

Aflevering 19 'Stratumse Heide'
Grenzend aan de Eindhovense wijk Stratum, pal tussen stad en snelweg, ligt de 'Stratumse Heide'. Hier ontdekt Roel nog een bijzonder ven en een veenmoeras. Ooit eigendom van de familie Philips, maar om deze natuurparel te beschermen geschonken aan Brabants Landschap. Kijk hier aflevering 19 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden. Leestip: Het Kannunikesvengeschreven door boswachter Mari de Bijl.

Op Pad - Stratumse Heide

Aflevering 20 'Bosreservaat Mattemburgh'
Roel wandelt door het bosreservaat van Mattemburgh. Een bos waar de bomen letterlijk hun gang mogen gaan. Onder de oude kastanjes smullen de gaaien, met een beetje geluk vindt Roel een gekraagde aardster. Kijk hier aflevering 20 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op Pad Bosreservaat Mattemburgh

Aflevering 21 'Het Pompveld'
Midden in het Land van Heusden en Altena gaat Roel wandelen op het Pompveld. Een poldertje wat een mooi beeld geeft van het landschap van voor de ruilverkaveling in de jaren '60 van de vorige eeuw. Kijk hier aflevering 21 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op pad Pompveld

Aflevering 22 'Nulandse Heide'
Roel loopt letterlijk door de kronen van de eiken op de Nulandse Heide. Wind en zand heeft dit gebied vorm gegeven, geholpen door – ze zeggen - pioniers. Maar het is juist het water wat dit gebied zo belangrijk maakt als natuurparel. Kijk hier aflevering 22 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op Pad Nulandse Heide

Aflevering 23 'Buitenlust - Fort de Roovere'
Het charmante landschap van Buitenlust bekijkt Roel vanaf de Pompejus toren op Fort de Roovere, onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Als Roel vanaf het fort naar Buitenlust wandelt, loopt hij letterlijk door het water maar ... met droge voeten. Kijk hier aflevering 23 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op Pad Buitenlust

Aflevering 24 'Beleven'
Het is mistig, nat en koud als Roel een wandeling maakt om het Beleven in Reusel. Toch spot hij er talloze vogelsoorten die hier de winter doorbrengen. En die Britse koeien, met hun krullen, zijn wel tegen een beetje aan regen en koude gewend. Kijk hier aflevering 24 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op pad Beleven
Aflevering 25 'Neterselsche Heide
De ijspegels hangen aan Roel zijn neus als hij op de koudste dag van het jaar op pad gaat op de Neterselsche Heide. De nog een paar maanden geleden zo paarse heide ziet er nu helemaal wit en verlaten uit. Roel gaat met krakende sneeuw  en ijs onder zijn laarzen op zoek naar die ene klapekster. Kijk hier aflevering 25 terug.

De bijbehorende wandeling is via deze link te vinden.

Op Pad Neterselsche Heide
Aflevering 26: De mooiste Op Pad momenten van 2021
Repelsteeltje, stoere Schotten, Spaanse vlaggen en kleine draken Roel kwam ze allemaal tegen
tijdens zijn wandelingen voor "Op Pad" in 2021. Wat is er toch een hoop te zien in ons prachtige Brabant! In deze terugblik kijken we terug naar al deze mooie momenten maar daarbij willen we je natuurlijk ook weer voor 2022 uitnodigen om onze gebieden te bezoeken. Kijk hier aflevering 26 terug. 
RDI OPPad afl27
Cookie policy

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar brabantslandschap.nl/cookie-policy. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen