Wat blijft?
De nieuwe regeling is nog steeds bedoeld om agrariërs en particulieren te stimuleren het landschap goed te onderhouden en het mooier en biodiverser te maken. Dit kan door het inzaaien van bloemrijke randen, aanplanten van bomen en struiken, aanleggen van poelen en het aanleggen van wandelpaden over boerenland. Voor deze activiteiten zijn passende vergoedingen vastgesteld. De Stimuleringsregeling Landschap is in Nederland de meest complete regeling voor behoud en versterking van de groenblauwe dooradering van het agrarisch gebied.
Ook de afspraak dat iedere euro van gemeenten en waterschappen wordt verdubbeld door de provincie is overeind gebleven.
Het werken met veldcoördinatoren die deelnemers adviseren en ontzorgen blijft ook bestaan. Het idee van één loket voor alle groene regelingen, zodat burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, zal verder geoptimaliseerd worden. Er zijn 9 veldcoördinatoren verspreid over 9 regio’s.
Wat verandert?
Wat verandert is, is dat de nieuwe regeling werkt met thema’s. En wel met de volgende 9 thema’s:
- Landschapsontwikkeling: aanleg nieuwe streekeigen landschapselementen
- Beleving: aanleg wandelpaden over boerenland
- Boerenlandvogels en bijen: aanleg kruidenrijke randen
- Landschapsbeheer: beheer streekeigen landschapselementen
- Cultuurhistorie: beheer cultuurhistorische landschapselementen
- Klimaatadaptatie: aanleg natuurvriendelijke oevers en waterbergingsvoorzieningen
- Waterkwaliteit en ecologie: aanleg landschapselementen voor verbeteren waterkwaliteit en ecologie
- Waterkeringen: ecologisch beheer van dijken
- Functiewijziging: vergoeding voor omzetting landbouwgrond in natuur/landschapselement
Gemeenten en waterschappen geven aan welke thema’s ze waar open willen stellen. Nieuw is ook een zogenaamde ‘webviewer’ waarop iedere Brabander zelf kan zien wat op haar of zijn gronden mogelijk is vanuit de nieuwe regeling.
De beheerpakketten die agrariërs en burgers kunnen afsluiten zijn geactualiseerd en er zijn enkele nieuwe pakketten toegevoegd zoals patrijzenrand, bloemenblok, infiltratiegreppel en waterbergingsvoorziening.
Gezamenlijk aan de slag
Door de gemeenten en waterschappen is veelal zeer positief gereageerd op de nieuwe regeling, en met name op het werken met thema’s. Een groot aantal gemeenten heeft inmiddels een samenwerkingsovereenkomst met de provincie afgesloten en in januari 2021 komen daar nog diverse gemeenten en de 4 waterschappen bij.
Brabants Landschap coördineert advisering in het veld
Het Coordinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap, uit wiens koker de regeling ooit gekomen is, blijft ook in de nieuwe regeling haar inhoudelijk rol bij de regeling behouden en coördineert de advisering door de veldcoördinatoren in het veld.
Stimulans voor natuurinclusieve landbouw
Er wordt veel gesproken over een meer natuurinclusieve landbouw. Praten is één maar het gaat vooral om ‘doen’. Dit is voor agrariërs niet gemakkelijk. De marges op de producten zijn laag. De ontwikkeling van een robuust verdienmodel voor agrariërs die een bijdrage willen leveren aan klimaat, bodem, landschap en biodiversiteit verdient de hoogste prioriteit. De Stimuleringsregeling Landschap kan helpen om agrariërs te stimuleren om te werken aan landschap en biodiversiteit. Daar zijn we allemaal gebaat bij en het sluit mooi aan bij de doelstelling van het landelijke Deltaplan Biodiversiteit.