Nieuws

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant en Jan Pommer, burgemeester van Sint-Michielsgestel, openden donderdag 18 mei de tiende tijdelijke Landkunstexpositie.

Dit jaar staat het zuidelijk deel van natuurgebied Het Bossche Broek, onderdeel van Landgoed Haanwijk, centraal. Tien jonge kunstenaars maakten speciaal voor deze bijzondere plek aan de Zuiderwaterlinie kunstwerken. Voor inspiratie putten ze uit de rijke geschiedenis van Het Bossche Broek en de Zuiderwaterlinie.

Kunst in het landschap
De Zuiderwaterlinie is een uniek en meer dan vier eeuwen oud verdedigingswerk dat loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave. Natuurgebied Het Bossche Broek is onderdeel van deze linie. In het kader van de Landkunstexposities die bkkc in het landschap organiseert, is de verbinding gelegd met de Zuiderwaterlinie om deze meer bekendheid te geven. In samenwerking met Brabants Landschap, Erfgoed Brabant en Staatsbosbeheer heeft BKKC deze tijdelijke expositie op de bijzondere plaats aan de Zuiderwaterlinie vormgegeven. 

Community art
Speciaal voor deze locatie hebben negen kunstenaars kunstwerken gemaakt geïnspireerd op de rijke geschiedenis van Het Bossche Broek en de Zuiderwaterlinie. De deelnemende kunstenaars zijn Maud van den Beuken en Thomas Ritzen, Thom Brand, Lotte Dirks, Sil Krol, Manuel Marengo de Swaaf, Jolanda van Nuenen, Laura Schippers en Josua Wechsler. De tiende kunstenaar is Martijn van Dalen. Samen met kinderen van natuurgroep Gestel en de scouting heeft hij een insectenhotel gemaakt. Een mooi voorbeeld van community art: een kunstproject waarbij kinderen die normaal gesproken niet zo gauw met elkaar in contact komen, samen iets moois maken voor de natuur. 

Wandelroute
De expositie ‘Landkunst aan de Zuiderwaterlinie’ is gratis te bezoeken van vrijdag 19 mei t/m zondag 16 juli, van zonsopgang tot zonsondergang. In de gratis app brabant vertelt is een wandelroute beschikbaar. Met deze route loop je langs de kunstwerken die de kunstenaars speciaal voor dit natuurgebied ontworpen hebben. De kunstenaars vertellen je het verhaal achter het kunstwerk. 

Wandelroute brabant vertelt

10 jaar landkunst
De eerste tijdelijke Landkunstexpositie vond 10 jaar geleden plaats in Het Groene Woud. Dit omdat het gebied als ‘het ommeland’ fungeert voor Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Met Landkunst heeft bkkc de typisch Brabantse relatie tussen stad en land laten zien. En dat doen we nu nog steeds! We zorgen voor collectieve marketing van Landkunst in de provincie Noord-Brabant. Dit om nog altijd zoveel mogelijk Brabantse kunst- en cultuurliefhebbers in contact te brengen met Landkunst via de website en de Land Kunst Krant

Fotoverantwoording: Max de Vries