Nieuws

Omroep Brabant zendt wekelijks op vrijdag de 5-delige serie 'Linie tot Leven' van de Bredase filmmakers Raoul de Zwart en Bob Entrop uit. De afleveringen worden elke vrijdagavond rond 18.00 uur uitgezonden en vervolgens elk uur herhaald. De Tv-serie geeft een uniek beeld van het weinig bekende meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Onbekend deel van Brabant
Als een parelsnoer ligt tussen Biesbosch en Slot Loevestein een reeks van 200 jaar oude forten en waterwerken. Destijds bedoeld als verdedigingslinie en ter bescherming van de Vesting Holland, maar in de vorige eeuw onbenut, en uiteindelijk verlaten en vervallen. Brabants Landschap heeft als nieuwe eigenaar en beheerder de forten in de afgelopen jaren gerestaureerd en een nieuwe bestemming gegeven. In deze 5-delige Tv-serie schetst filmmaker Raoul de Zwart een uniek beeld van een bij het grote publiek onbekend deel van Brabant. 

Koesteren als werelderfgoed
Welke verhalen kunnen deze stenen ons vertellen? Op welke manier zijn ze geïntegreerd in het Brabantse polder- en rivierenlandschap? Welke ecologische waarden hebben ze nu? De films tonen  ons niet alleen hoe deze forten en andere bouwwerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden benut, beheerd en voor de toekomst behouden, maar ook waarom het de moeite waard is ze als werelderfgoed te koesteren. 

Aflevering 1: Brabant als Buffer (uitzending vrijdag 7 juli 2017)
In tijden van oorlog is Brabant altijd een buffer voor Holland geweest. Brabant was de tijdwinst die op de vijand behaald kon worden. Militair historicus Wim Klinkert en vrijwilliger John Kollen tonen ons hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie 200 jaar hier geleden werd ontworpen maar nooit als verdedigingslinie heeft gewerkt. 

Aflevering 2: Mobilisatie (uitzending vrijdag 14 juli 2017)
Na zijn pensionering ging Kees van Maastrigt op onderzoek uit in het land van Heusden en Altena. Hij ontdekte dat in dit gebied tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog duizenden soldaten bij de plaatselijke bevolking waren ingekwartierd. Hij vond ook tientallen schuilplaatsen en andere militaire objecten die verspreid in het land liggen – overblijfselen van een compleet vergeten linie. 

Aflevering 3: Van Defensie naar Recreatie (uitzending vrijdag 21 juli 2017)
Tussen Slot Loevestein in het oosten en de Brabantse Biesbosch in het westen ligt een fantastisch recreatiegebied, dat eigenlijk alleen voor fietsers en voetgangers goed toegankelijk is. Steeds meer recreanten ontdekken deze oase van rust. In dit weidse rivierenlandschap liggen forten en vestingstadjes verborgen. 

Aflevering 4: Behouden en Benutten (uitzending vrijdag 28 juli 2017)
Brabant telt vier forten die allemaal op een andere manier worden benut. Op welke wijze worden deze forten beheerd en onderhouden? We maken kennis met de forten Steurgat, Bakkerskil, Altena en Giessen. Bij de laatste fort zijn we getuige van een spectaculaire ontgraving en renovatie.  

Aflevering 5: De Natuur (uitzending vrijdag 4 augustus 2017)
Het Liniepad loopt van Slot Loevestein tot aan de Papsluis bij Fort Bakkerskil. Langs het dit fiets- en wandelpad liggen niet alleen forten, maar ook kleine bijzondere natuurgebieden zoals de Groesplaat met zijn wilde paarden en bevers, of de Zevenbansche boezem met spannende bunkers en fraaie windmolens.