Rivierhout
De eerste fase bestaat uit het geven van een impuls aan de verschillende wateren in het gebied. Door in de verschillende geulen dode bomen als rivierhout neer te leggen, ontstaan er meer kansen voor kleine waterdiertjes, maar ook schuilplaatsen voor jonge vis. Het beste resultaat wordt behaald op plekken waar het water (periodiek) stroomt. Op meer luwere plaatsen in de Oude Maasarm worden drijvende waterplanten aangebracht, waarvan het bekend is dat het erg lang duurt voor ze zich vanzelf vestigen. Het gaat vooral om de Gele plomp. Van deze ingreep zullen ook allerlei vissen en libellen gaan profiteren.
Wanneer:
Vanaf 24 augustus is gestart met de tewaterlating van diverse bomen aan betonplaten bij de brug naar Keent en in de oevergeul langs de Maas aan de andere kant. De verwachting is dat het totaalpakket aan inrichtingsmaatregelen tot eind 2020 in beslag neemt.
Hoe:
Vanaf de vaargeul van de Maas worden de bomen vanaf het schip met behulp van een kraan in het water gelegd. Aan de andere kant van de brug (aan de Keentsweg bij Overlangel) worden de bomen vanaf de oever het water in geleid. De bomen zelf wegen elk tussen de anderhalf tot twee ton. Daaraan worden twee betonplaten van ieder vier ton bevestigd om ervoor te zorgen dan de bomen niet afdrijven en in de vaargeul zelf terecht komen.
Met wie:
Met subsidie van de Provincie Noord-Brabant en met financiële steun van Rijkswaterstaat voert Brabants Landschap de inrichtingsmaatregelen uit.
Vragen:
Bel Martijn Fliervoet, districtsbeheerder bij Brabants Landschap via 06 523 188 18. Of mail: mfliervoet@brabantslandschap.nl. Of Gijs Looijen, beheerder bij Brabants Landschap via 06 42 23 83 05. Of mail: glooijen@brabantslandschap.nl.