Werk in uitvoering

Brabants Landschap werkt mee aan de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Een netwerk van natuurgebieden met verbindingen ertussen.

Wanneer:
De doelstelling is om in 2027 circa 129.000 hectare natuur (kwart van de provincie) en circa 1500 km ecologische verbindingszones gerealiseerd te hebben.

Waarom:
Er wordt massaal gebruik gemaakt van onze natuurbruggen 'Groote Heide' en 'Het Groene Woud' door kleine dieren, zoals konijn, wezel en vos. Maar ook grote dieren, zoals ree en wild zwijn. Overdag bijna niet zichtbaar, maar ’s nachts veranderen de natuurbruggen in een uitgaanscentrum voor diverse nachtbrakers. Zonder dit soort verbindingen leven ze geïsoleerd in een natuurgebied, waardoor geen genen kunnen worden uitgewisseld. Op termijn ontstaat er dan inteelt. Ook zonder natuurbruggen proberen diersoorten andere gebieden te bereiken, echter met weinig kans van slagen. Ze sneuvelen vaak bij de hachelijke oversteek over een drukke weg, om over de gevolgen voor de betreffende automobilist nog maar te zwijgen.

Hoe:
Dat doen we door gronden aan te kopen of te ruilen met gronden net buiten de geplande natuurgebieden. Op deze manier ontstaan er grotere natuurgebieden die makkelijker aan elkaar geschakeld kunnen worden. Zo kunnen dieren en planten zich vrijer voortbewegen. 10% van de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant gebeurt in samenwerking met partners.

Zien:
Zichtbaar vanaf de N396 en de A2.

Vragen:
Voor meer informatie kunt u bellen naar kantoor Brabants Landschap 0411 - 62 27 75 (tijdens kantooruren). Of stuur een e-mail naar info@brabantslandschap.nl.

Met wie:
Brabants Landschap werkt nauw samen met Provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten, StaatsbosbeheerWaterschap De Dommel, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Rivierenland, Waterschap Brabantse Delta, Brabants Particulier Grondbezit, de Brabantse Milieufederatie, het Groen Ontwikkelfonds, TOBrabant en de ZLTO.

Verder lezen:
Meer achtergrond informatie over de bijzondere soorten van het Groene Woud is onder andere te lezen in het boek 'Leembossen in het Groene Woud, schatkamer van biodiversiteit'.

Documenten

Preview Factsheet Agrariers ONNB DEF min751 KB Download
Preview Factsheet Algemeen Natuurnetwerk Brabant DEF 1460 KB Download
Preview Factsheet Gemeenten NNB DEF min359 KB Download
Preview Factsheet landgoed Zwijnsbergen DEF min230 KB Download
Preview Factsheet particulier en bedrijf NNB DEF min322 KB Download