Brabants Landschap heeft in 2017 samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in De Scheeken. Met het naastgelegen natuurgebied De Mortelen ligt hier het grootste landschapsreservaat van Brabant. De natuurbrug over de snelweg A2 (2005) en natuurbrug over het spoor (2020) verbinden de gebieden met elkaar.
In dit filmpje is de terugkeer van de 'Koning van Het Groene Woud' te zien.
Een oeroud patroon
Oorspronkelijk kwam het edelhert bijna overal voor in Nederland. Maar door het verdwijnen van hun leefgebied en een hoge jachtdruk viel in de 17de eeuw het doek. Op de Veluwe keerden edelherten al lang geleden terug en recenter ook in de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden en 'vegen' met hun gewei langs bomen. Zo maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.
Natuursymbool
De terugkeer van het edelhert in Brabant is een initiatief van Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling. ARK Natuurontwikkeling is ingeschakeld om de terugkeer van het edelhert in goede banen te leiden. Ze hebben de expertise in huis op het gebied van uitzetten van grote grazers in diverse natuurgebieden. Daarnaast werken we nauw samen met de gemeentes Boxtel, Best en Streekorganisatie Het Groene Woud om ervoor te zorgen dat toerisme, recreatie en natuur samen gaan en elkaar niet verstoren. In gebieden waar edelherten voorkomen profiteert een reeks van toeristisch-recreatieve ondernemingen zoals hotels, bed- and breakfasts, campings en excursiebureau’s direct of indirect van hun aanwezigheid. Herten oefenen grote aantrekkingskracht uit op recreanten, kinderen, fotografen. Daar komt bij dat ze een spectaculair en heel zichtbaar en hoorbaar bronstritueel hebben. Wandelen, fietsen of kamperen in een omgeving waar edelherten leven, is een belevenis voor jong en oud. Het edelhert kan hierdoor in Het Groene Woud uitgroeien tot hét natuursymbool. Samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) zijn gidsen opgeleid die rondleidingen gaan geven in het gebied.
De terugkeer is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij.
Vragen
Heeft u vragen over de terugkeer van het edelhert in Brabant? Dan kunt u contact opnemen met:
Arjen Simons, projectleider bij Brabants Landschap, asimons@brabantslandschap.nl of
Bram Houben, projectcoördinator bij ARK, bram.houben@ark.eu.
In juni 2016 werd een informatiebijeenkomst georganiseerd. De presentaties van deze avond kunt u hieronder bekijken.