Krabbenbosschen

Ligging: ten noordoosten van Rijsbergen
Opmerkelijk: onderdeel van de Zuiderwaterlinie

In de gemengde bossen met kleine vennen, op de overgang van weiland naar struweel, overal op dit landgoed proef je het oorlogsverleden. 

Uitzicht op open terrein
Bij de belegering van Breda in 1624 had Mencia de Mendoza (veldheer in Spaanse dienst) zijn kamp opgeslagen in de Krabbebosschen. Om uitzicht te hebben over het open terrein voor de stad, liet hij de ‘Tafelberg’ opwerpen. Het graafwerk voor deze berg deed een diep ven ontstaan, het ‘Rond Venneke’. Het diende als drinkplaats voor de paarden van de cavalerie. Volgens omwonenden valt het in tegenstelling tot de andere vennen nooit droog.

Perfect verdedigingsmiddel
De geschiedenistocht gaat door. Aan weerszijden van de Aa liggen de resten van de ‘Dam van Mendoza’. Dit object heeft niks te maken met genoemde veldheer, maar is onderdeel van de Zuiderwaterlinie uit 1700. Ze is aangelegd uit vrees voor een aanval van de Fransen uit het zuiden. Door de beek, die richting Breda stroomt, af te dammen, creëerde men een stuwmeer. Was de vijand in aantocht, dan haalde men de dam eruit. Zo liep de omgeving van de stad onder water: een perfect verdedigingsmiddel.

Daarom naar de Krabbebosschen
  • De rijke historie maakt het gebied geschikt voor een leerzame familiewandeling
Voorzieningen
Algemeen
  • Oppervlakte: 105 hectare