Jawel, ook Brabant heeft zijn rivierengebied: het ‘Land van Cuijk’. De Maas mag dan wel minder machtig zijn dan Waal en Rijn, maar er zijn tijden dat ook zij de ruime omgeving onder water zet. Vroeger kwam dat veel vaker voor, en daarvan zijn in het landschap overal nog de sporen zichtbaar. Zoals op landgoed Tongelaar onder Mill, Keent bij Ravenstein en De Vilt bij Oeffelt. Het opvallendste dier in deze regio is de das.
Die moet dan wel net iets hogere (en drogere) delen vinden om zijn burcht uit te graven. Iets zuidelijker begint de Peel. Die is 100 jaar geleden grootschalig ontgonnen. Hoogveen en heide werden omgezet in bos en landbouwgrond. Doorgaans was dat recht toe, recht aan. Een hoogst enkele keer gebeurde dat op een ‘speelse’ manier. Verbaas je daarover op ‘De Groote Slink’ bij Elsendorp: het is een levend schilderij.
Brabants Landschap actief in Noordoost Brabant
Daar waar we de landgoederen traditioneel beheren - met veel aandacht voor cultuurhistorie en kleine landschapselementen – realiseerden we dichter naar de rivier toe grootschalige ‘natuurontwikkeling’. De Vilt, een fossiele Maasmeander, is volledig uitgebaggerd en ligt je nu weer schoon aan te kijken. Ooievaars, die hier jaarlijks tot broeden komen, waarderen het wel. Ze kunnen er kennelijk voldoende kikkers en andere dieren vangen.
De westkant van de Kraaijenbergse Plassen laten we het het hele jaar door, door paarden en runderen begrazen. Met prachtige geleidelijke overgangen als resultaat. De ruigtes aan de Kraaijenbergse Plassen laten we begrazen door ‘grote grazers’, paarden en runderen. Deze vallen echter in het niet bij de Tauros-runderen op Keent. Het is de bedoeling dat uit deze dieren uiteindelijk weer de oorspronkelijke oeros terugkomt.
Zevenhutten onder de rook van Cuijk is een afwisselend landschap van graslanden, houtsingels en bos (leefgebied van de das). Ons beheer in deze regio is er op gericht het de das naar de zin te maken.
In de Peel ligt de Groote Slink, een zeer uitgestrekt landgoed dat een prachtig voorbeeld is van de Engelse landschapsstijl. In het landhuis woont en werkt de woon-werkgemeenschap Bronlaak, een woongroep voor mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen.
Indrukwekkende regio
Wanneer je in deze regio bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Kasteel en Landgoed Tongelaar (alleen geopend op zondag). Ook de Tauros-runderen op Keent mag je niet missen. Deze indrukwekkende beesten moeten zich ontwikkelen tot oeros en zijn al een aardig eind op weg. Kom jezelf maar overtuigen! De Kraaijenbergse Plassen kun je prachtig aanschouwen vanuit de vogelkijkhut en ook de wandelroute die we samen met de gemeente Cuijk uitzetten over de begraafplaats is de moeite meer dan waard.