Groote Slink & Bunthorst

Ligging: ten zuiden van Elsendorp
Opmerkelijk: roofvogels, vinpootsamander en blauwvleugelsprinkhaan

Begin vorige eeuw legden de gebroeders Adam en Jan-Berend Roelvink elk een eigen landgoed aan. Adams landgoed, de Groote Slink, is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Het oogt als een levend schilderij met slingerpaden en hoogteverschillen. Jan-Berend richtte zijn landgoed, de Bunthorst, veel strakker in. Met rechthoekige akkers, bosvakken en strakke lanen met Amerikaanse eiken. Beide gebieden hebben hun eigen charme.

Salamanders spotten bij de Groote Slink
Op de speels ingerichte Groote Slink ligt Villa Bronlaak. Vanuit deze villa heb je vrij zicht op de meanderende Slinkvijver. In de loop der jaren werd deze vijver uitgebaggerd en werden bomen en struiken verwijderd van de oevers. Daardoor werd het zeer geschik voor de vinpootsalamander, die er nu in grote getale voorkomt. De Bunthorst is aangelegd met eenvoudige paden en kent daardoor grote, rustige bosvakken. Hier broeden roofvogels als havik en buizerd. Boven de heidevelden vliegt de blauwvleugelsprinkhaan, die opvalt door zijn hemelsblauwe achtervleugel.

Bronlaak
De oorspronkelijke villa op het landgoed behoort tegenwoordig tot de woonwerkgemeenschap Bronlaak. Op antroposofische wijze verschaft Bronlaak woon- , werk- en vrijetijdsvoorzieningen aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Bronlaak wordt gezien als de achtste buurtschap van de gemeente Sint Anthonis en kent een rijk cultureel leven. 

Daarom naar de Groote Slink & de Bunthorst
  • Twee landschapsstijlen komen hier bij elkaar; de franse en de engelse
  • Waan je in het verleden
Voorzieningen
  • Parkeerplaats Bronlaak
  • Gedichtenroute (rood, 4,1 km)
  • Wandelroute (blauw, 6,1 km)
  • Theehuisje
Algemeen
  • Oppervlakte: 773 hectare