Vleermuizen en steenmarters

Ze zijn zo mooi, en nuttig. Toch zijn er ook plaatsen waar vleermuizen overlast kunnen geven. Zo’n situatie vraagt om deskundige vrijwilligers.

Geschikt voor: geduldige doeners die raad weten met vreemde vragen.

Waarom vleermuisvrijwilligers?
Vleermuizen komen heel dicht bij mensen voor. Ze wonen vaak in huizen, zonder dat de bewoners het in de gaten hebben. Dat is prettig want vleermuizen eten heel veel muggen. Maar soms wonen ze op plaatsen waar ze overlast veroorzaken. Vrijwilligers kijken dan van geval tot geval hoe de overlast weggenomen kan worden. Ook de steenmarter komt – heel af en toe – voor in Brabant. Vleermuisvrijwilligers lossen ook deze klachten op. 

Mooi werk
Vleermuizen zijn intrigerende wezens, met een bijzondere leefwijze. Vaak zijn klagers na een advies dolgelukkig met hun vleermuizen en dat geeft een voldaan gevoel.

Zelf meedoen
Verspreid over Brabant zijn verschillende vrijwilligers actief. Neem contact op met Jochem Sloothaak, mail naar jsloothaak@brabantslandschap.nl.

Overlast of vleermuis gevonden?
Heeft u overlast van vleermuizen (of steenmarters) óf heeft u een vleermuis gevonden, dan moet u altijd direct contact opnemen met uw gemeente. Deze hebben zelf een meldpunt voor vleermuizen en vleermuisproblemen en nemen uw melding in behandeling. Op vleermuis.net vind u de telefoonnummers per gemeente. Een groot deel van de Brabantse gemeentes zijn aangesloten bij het provinciale 'Meldingsnetwerk vleermuizen en steenmarters' en mogen dit vrijwilligersnetwerk inschakelen om klachten af te laten handelen. De gemeentes die deelnemen aan het meldingsnetwerk zijn in groen weergegeven op het kaartje hieronder bij de downloads.


Nieuwsbrief meldingsnetwerk

Verder lezen:

Documenten

Preview 46 Netwerk vleermuizen en steenmarters LR2650 KB Download
Preview 47 Vleermuizen31.8 MB Download
Preview Eigen verklaring Meldingsnetwerk146 KB Download
Preview Folder steenmarter 20092.4 MB Download
Preview Folder vleermuizen GLD site3.1 MB Download
Preview Kaart Vleermuisnetwerk Overzicht deelnemende gemeentes232 KB Download
Preview Vleermuiskasten Overzicht van toepassing gebruik en succesfactoren3.7 MB Download