Veelgestelde vragen

Over ons

Hoe neem ik contact op met Brabants Landschap?

Wil je ons een vraag stellen of iets melden, dan kun je een bericht sturen via het contactformulier. Je kunt ons ook telefonisch bereiken, via (0411) 622 775. Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. 

Naar het contactformulier

Hoe blijf ik op de hoogte van jullie activiteiten?

In onze nieuwsbrief verzamelen we iedere maand het laatste nieuws uit de natuur, een 'kijkje in de keuken' en leuke excursies en activiteiten. Al onze excursies en activiteiten zijn ook op onze website te vinden.

Excursies en activiteiten

Kan ik jullie magazine eens gratis uitproberen?

Drie keer per jaar brengen we het prachtige natuurmagazine Brabants Landschap inclusief jeugdkatern en een wandelroute uit. Boordevol informatie over de prachtige natuurgebieden die wij beheren, maar ook over cultuurhistorie, kunst, literatuur en andere onderwerpen. Draag je natuur en erfgoed ook een warm hart toe en wil je meer weten over ons werk? Vraag dan hieronder eenmalig ons digitale magazine aan.

Vraag je gratis exemplaar aan


Hoe gaan jullie om met mijn gegevens?

Stichting het Noordbrabants Landschap is afhankelijk van natuur- en erfgoedliefhebbers die ons werk willen ondersteunen. Daarom leggen we graag uit hoe we met persoonlijke informatie omgaan. We nemen privacy uiterst serieus en zorgen ervoor dat je gegegevens bij ons veilig zijn. Dit gebeurt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG).

Bekijk ons privacy-statement

Heeft Brabants Landschap een ANBI-status?

Brabants Landschap is een goed doel. Brabants Landschap heeft het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF-keurmerk) voor verantwoorde fondsenwerving en -besteding en de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI-status). Het RSIN-nummer is 2864873.

Standpunten

Uitgezette dieren in natuurgebieden

Helaas komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat wilde dieren worden uitgezet in Brabantse natuurgebieden. De uitgezette dieren komen niet van nature voor in die gebieden. Zo weten we dat de dieren niet zelf naar het gebied getrokken zijn, maar bewust werden uitgezet. Het uitzetten van dieren in beschermde natuurgebieden is illegaal, onverantwoordelijk en veroorzaakt veel problemen.

Bekijk ons standpunt

De wolf in Brabant

De wolf keerde na 150 jaar afwezigheid in 2015 weer terug in Nederland. Sinds 2020 wordt geregeld een gevestigde wolf gezien in het zuidoosten van Brabant. Met gevestigd bedoelen we dat de wolf een geschikt leefgebied heeft gevonden en daar blijft.

Bekijk ons standpunt

Natuurgebieden

Kan ik alle gebieden van Brabants Landschap bezoeken?

In de meeste natuurgebieden van Brabants Landschap zijn de wegen en paden opengesteld voor wandelaars, en vaak ook voor fietsers. Deze gebieden kun je bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Bij de toegang van de natuurgebieden vind je borden met de openstellingsregels.  

Een aantal gebieden is niet toegankelijk, omdat deze zijn ingericht als rustgebieden. Hier beschermen we het leefgebied van wilde dieren als edelherten, reeën, dassen en vogels tegen de recreatiedruk.  

Aan welke regels moet ik me houden als ik een natuurgebied bezoek?

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Iedereen geniet op z'n eigen manier van de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur.  

 De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels:  

 • Respecteer de natuur: maak geen lawaai en neem je afval mee 
 • Houd je aan de toegangsregels: check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden 
 • Geef elkaar de ruimte: maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte 
 • Wees vriendelijk: groet elkaar en heb begrip voor de natuurbeleving van een ander 
 • Spreek elkaar aan: spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag 

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.  

Mag mijn hond ook mee?

In veel natuurgebieden van Brabants Landschap mag je hond mee, zo lang deze aangelijnd is. Zo houden we de leefomgeving van wilde dieren rustig. Er zijn geen losloopgebieden in de regio’s van Brabants Landschap.  

In enkele gebieden zijn honden – ook aangelijnd – niet toegestaan. Dit geldt voor het leefgebied van de edelherten in Het Groene Woud (Liempde/Best/Oirschot), in het Riels Hoefke (gemeente Goirle) en de begrazingsgebieden in Keent en de Kraaijenbergse Plas (gemeente Land van Cuijk).    

Werk je bij een hondenuitlaatservice en wil je wandelen in één van onze gebieden? Neem dan contact met ons op via info@brabantslandschap.nl.   

Waar kan ik fietsen met mijn mountain bike of gravel bike?

Fietsen is toegestaan in veel van onze gebieden. Let altijd op de openstellingsborden: op sommige plekken is fietsen niet toegestaan om kwetsbare natuur te beschermen of omdat er enkel wandelpaden zijn. Door de gebieden van Brabants Landschap lopen een aantal gemarkeerde MTB-routes, waaronder Boslust (Bergen op Zoom), Hugterheide (Maarheeze), Groote Heide (Heeze), De Scheeken (Best), Aa-dal (Berlicum) en De Dommel (Sint-Michielsgestel). 
Zoek je een gemarkeerde mountainbikeroute in Brabant? Kijk dan op de website van VisitBrabant

In welke gebieden mag ik paardrijden?

Paarden zijn alleen toegestaan als dit wordt aangeduid met een bord (ruiterpad) of met routepaaltjes voor ruiters en/of menners. Staat er geen bord of routepaaltje, dan is toegang met paarden niet toegestaan.  

In deze gebieden zijn paarden toegestaan op de aangegeven paden en routes:  

 • Land van Heusden en Altena: Pompveld, Sleeuwijkerwaard en Almbos 
 • Baronie van Breda: Pannenhoef, Vloeiweide en Ettense Gemeentebossen 
 • De Kempen: Regte Heide, Annanina’s Rust, Rovertsche  Heide en Landschotse Heide 
 • De Groote Heide: Herbertusbossen, Groote Heide en Braakhuizensche Heide 
 • Peel en Maas: Landgoed Tongelaar, Brestbosch, De Vilt en De Groote Slink 
 • Den Bosch en Tilburg: Oude Hondsberg (Ter Braakloop) 
 • Brabantse Wal: Buitenlust, Zoomland en Zurenhoek  

Kijk op de website van VisitBrabant voor meer routes.

Waar mag ik vissen?

In vennen, vijvers, poelen en andere wateren van Brabants Landschap is vissen niet toegestaan, tenzij een overeenkomst is gesloten met een lokale visvereniging.   

 

Welke paden zijn geschikt voor een rolstoel of kinderwagen?

Op de interactieve kaart vind je alle rolstoeltoegankelijke paden, deze zijn ook geschikt voor wandelwagens. 

Mag ik fotograferen in jullie gebieden?

Natuurfotografie is toegestaan in alle opengestelde gebieden. Hiervoor gelden de algemene openstellingsregels: enkel tussen zonsopgang en zonsondergang, en niet van de paden afwijken. Brabants Landschap heeft geen speciale fotohutten voor natuurfotografen. 

Mag ik wildplukken?

De zaden, vruchten, noten, paddenstoelen, bloemen en planten zijn in de eerste plaats voedsel voor de dieren in onze natuurgebieden. Wildplukken is toegestaan onder de volgende voorwaarden: 

 • Wijk niet van de paden en wegen 
 • Pluk alleen voor persoonlijk gebruik: maximaal een hoeveelheid ter grootte van een 250-grams champignonbakje 
 • Plukken voor commercieel gebruik is niet toegestaan 
 • Neem geen hout, takken of planten mee, deze zijn onderdeel van het natuurterrein 
Mag ik een geocache plaatsen?

Een geocache mag alleen geplaatst worden met toestemming van Brabants Landschap. Geocaches die zonder toestemming zijn geplaatst, worden verwijderd. 
De cache mag enkel bestaan uit natuurlijk afbreekbare materialen. Het gebruik van verf en spijkers is niet toegestaan. De cache mag maximaal 2 meter van het pad geplaatst worden.  
 
Stuur je aanvraag naar info@brabantslandschap.nl en vermeld de volgende gegevens: 

 • Naam, adres en telefoonnummer 
 • De exacte locatie van de cache, met kaart en coördinaten 
 • Een omschrijving van de cache en de wijze van verbergen 
Kan ik met een drone over jullie natuurgebieden vliegen?

Brabants Landschap verleent geen toestemming om met drones boven natuurgebieden te vliegen. Alleen voor onderzoek of publicitaire doelen kunnen uitzonderingen worden gemaakt. 

Mag ik in jullie gebieden magneetvissen of een metaaldetector gebruiken?

Brabants Landschap geeft alleen toestemming aan archeologische bureaus voor het opgraven van historische voorwerpen wanneer de bodem afgegraven wordt ten behoeve van natuurontwikkeling. Andere aanvragen worden afgewezen. De bodem is namelijk de beste conservatieplek voor historische voorwerpen. Daar zijn ze beschermd tot er manieren zijn deze voorwerpen te onderzoeken zonder ze op te hoeven graven.

Hoe kan ik een bankje laten plaatsen in jullie gebieden?

Bij een aanvraag om een bankje te laten plaatsen in een gebied van Brabants Landschap gelden de volgende voorwaarden:  

 • Brabants Landschap bepaalt op welke locatie een bankje geplaatst kan worden, uiteraard in overleg met de aanvrager.  
 • Brabants Landschap maakt gebruik van een gestandaardiseerde vormgeving.    
 • Voor het plaatsen van een bank hanteren we een vergoeding van € 1.500,-.  
 • Het aanbrengen van een herinneringsplaatje of persoonlijke tekst is niet toegestaan.  
 • Brabants Landschap levert en plaatst het bankje, de aanvrager is welkom bij de plaatsing.  
 • Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de bank. Als er een reden is om de bank weg te halen (bijvoorbeeld vandalisme), wordt dat zonder overleg gedaan.    

Stuur je aanvraag voor een bank naar mvandewiel@brabantslandschap.nl 

Wil je een donatie doen aan Brabants Landschap en denk je er daarom aan om een bankje te laten plaatsen? Of wil je dat we je bijdrage gebruiken voor natuurherstel, zoals het aanleggen van een vlinderrand, een bloemenrand of een paddenpoel? Bekijk hier de mogelijkheden om bij te dragen aan ons werk. Zo maken we samen van ons mooie Brabantse land een fijne plek voor dier en mens.  

Mag ik as uitstrooien in gebieden van Brabants Landschap?

Brabants Landschap geeft geen toestemming voor het uitstrooien van as van een overledene. Wij verwijzen hiervoor naar de verstrooiingsvelden van uitvaartcentra en natuurbegraafplaatsen. 

Cookies

Brabants Landschap gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante content te zien krijgt. Als je meer wil weten over deze cookies, raadpleeg onze Cookie policy. Bij akkoord op deze cookie policy geef je Brabants Landschap toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze website. Klik op “Instellingen aanpassen” om je voorkeuren te wijzigen. Als je meer wil weten over hoe wij omgaan met je persoonsgegevens, raadpleeg dan onze Privacyverklaring

Cookies accepteren Instellingen aanpassen