Een levend schilderij, zo wordt de Groote Slink omschreven. Zichtassen omzoomd door hoge bomen, een villa, een grote slingerende vijver: er valt genoeg te zien. Beheerder Gijs vertelt over de geschiedenis én de toekomst van dit gebied.
Bos van de toekomst
Na de ontginning van heide en hoogveen in de Peel kwam een landschap terug dat weinig ruimte laat aan de fantasie. Wegen, akkers, weiden en bosvakken zijn er recht-toe-recht-aan. Dit is - heel begrijpelijk - zo gedaan voor een economisch verantwoorde exploitatie. Verrassend is het dan ook om bij Elsendorp over een landgoed te wandelen in de Engelse Landschapsstijl. Een groot-ontginner, Adam Roelvink, liet het ontwerpen door de landschapsarchitect Leonard Springer. De Groote Slink kun je niet beter omschrijven dan als een levend schilderij.
Vanuit de centraal gelegen villa Bronlaak uit 1910 vertrekken zichtassen, onder meer de Long Walk en de Düsseldorfer Allee. Aan de achterzijde kijkt de villa uit op de Slinkvijver, die de illusie moet wekken van een meanderende rivier. Zo’n 100 jaar geleden was het nog een ven, midden in een monotone vlakte. Er huist een grote populatie van de vinpootsalamander.
Adams broer Jan Berent richtte het aangrenzende landgoed de Bunthorst heel anders in. Deze ontginning werd economisch opgezet, met rechthoekige akkers, bosvakken en strakke lanen van Amerikaanse eik.
Na aankoop van De Sijp, De Krim, Vinkenpeel en Aerlesche Peel beheren we een aaneengesloten gebied van 8 km² met een verscheidenheis aan Peellandschappen: bos, cultuurland, lanen en gelukkig hier en daar nog hei.