Bij de ruilverkaveling in de Scheeken in de jaren '40 en '50 werd een landschapsplan opgesteld, dat ook rekening hield met landschappelijke, recreatieve en ecologische doelen. Dit was opmerkelijk en de eerste keer dat er niet alleen naar de economische kant van de ruilverkaveling werd gekeken. In de Scheeken werd dus al vroeg gerealiseerd dat landschapselementen belangrijk zijn.
Oude en nieuwe landschapselementen
Karel Voets was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Rouwbommel, waar nieuwe landschapselementen werden aangelegd. Wandel mee door de Scheeken en zie hoe de landschapselementen in de Rouwbommel perfect in het landschap passen en van waarde zijn voor mens en natuur.
Karel begon als terreinmedewerker in De Mortelen en De Scheeken en leerde daar alles over het beheer van bijvoorbeeld populieren, struweelhagen en nat hooiland. Elementen die ook veel buiten de natuurgebieden om in het landschap voorkomen. Dit wakkert zijn passie voor het kleinschalig landschap aan en hij gaat bij het Coördinatiepunt Landschapsbeheer werken. Daar helpt hij grondeigenaren om waardevolle landschapselementen te realiseren. Die zijn hard nodig voor veilige plaatsen voor vogels en amfibieën en zijn bovendien ook aantrekkelijk voor mensen die door het landschap wandelen of fietsen.
Het gebied De Rouwbommel, grenzend aan de Scheeken, is tot stand gekomen in een samenwerking van verschillende organisaties en een mooi voorbeeld hoe landschapselementen van meerwaarde zijn voor de biodiversiteit. Tijdens deze wandeling kan Karel alles vertellen over de totstandkoming en het beheer ervan en de waarde voor plant en dier.