Bij onze natuurgebieden Spekdonken en Molenbroek, in Vessem, werken we samen met Waterschap De Dommel aan beekherstel van de Kleine Beerze. Ook worden maatregelen genomen om de natte natuur van de twee gebieden te verbeteren.
Beekherstel Kleine Beerze
Beekherstel betekent hier vooral een meer natuurlijke beek vol stroming en een groter leefgebied voor vissen. En met het oog op klimaatverandering krijgt water meer ruimte. De Kleine Beerze is een Natura 2000-gebied en krijgt extra bescherming vanwege bijzondere of zeldzame planten en dieren.
De waardevolle natte natuur van de Spekdonken en Molenbroek is afhankelijk van grondwater. Het zijn zogenaamde Natte Natuurparels. Daarom worden ook maatregelen genomen om de natte natuur te verbeteren. Het Molenbroek krijgt daarnaast de functie om bij extreme regenval tijdelijk extra water te bergen.
Waarom
Door de bochten (meanders) in, en het versmallen van de beek verbetert de stroomsnelheid en komt er meer zuurstof in het water. Dat is goed voor het leven in en rond het water, voor planten en dieren. Ook blijft het water door de extra bochten langer in het gebied, zodat het grondwater weer wordt aangevuld. Dit helpt verdroging tegen te gaan. En in natte perioden worden juist de afvoerpieken verminderd, wat wateroverlast verderop helpt voorkomen.
Waar
Het traject van het beekherstel van de Kleine Beerze ligt tussen Vessem en Middelbeers. Tijdens de werkzaamheden is het gebied niet toegankelijk. Er komen een nieuw wandelpad en loopbruggen, dus na afloop van het werk is de Kleine Beerze nog beter beleefbaar.
Hoe
De werkzaamheden maken deel uit van Gebiedsontwikkeling De Levende Beerze. Daarin werken veel partijen samen aan een Beerze die “leeft, bruist en werkt”. In overleg met alle organisaties is een plan gemaakt. Waterschap De Dommel trekt het project dat met het beekherstel te maken heeft. Lees op de website van het waterschap hoe het beekherstel aangepakt wordt.

Over Brabants Landschap
Brabants Landschap beheert 19.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. In méér dan 100 gebieden verspreid over Brabant kun je nog in rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden, samen met duizenden vrijwilligers, particulieren en boeren.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, onze werkzaamheden, leuke activiteiten, cultuur- en natuurweetjes en vrijwilligerswerk bij Brabants Landschap? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven op het gebied van terrein, -landschap en soortenbeheer.