Vloeiweide

Ligging: ten noorden van Rijsbergen
Opmerkelijk: je voelt hier het leed uit WO II heel sterk 

Sprookjesachtig mooi zijn de beekjuffers (libellen) die boven het water vliegen. En in de aanliggende weitjes kun je zelfs overdag nog reeën zien. In het voorjaar knabbelend aan twijgjes en jong gras.

Wandelen over een hemels oord
De herkomst van de naam Vloeiweide laat zich gemakkelijk verklaren: in de 19de eeuw werd het water van de Bijloop gebruikt om de beemden te bevloeien. Zo werden de kleinschalige landbouwgronden voedselrijker. Later zijn de oevers van deze beek beplant met elzen. Net als op de Pannenhoef 3 kilometer zuidelijker, vindt ook hier natuurontwikkeling plaats. Een 100 jaar geleden dichtgegooide kronkel van de Bijloop werd terug uitgegraven. ‘Hellegat’ heet het, een duivelse naam voor een hemels oord.

De oorlog herbeleven
Midden op het landgoed bevindt zich een eenvoudig oorlogsmonument met een aangrijpende geschiedenis. Het zijn de fundamenten van het oude boswachtershuis. Bij een aanval van de Duitsers ging het kort voor het einde van de oorlog (oktober 1944) in vlammen op. Daarbij kwamen 4 gezinsleden van boswachter Neefs en 13 verzetslieden om het leven. De natuur is hier zo uitbundig, dat het lijkt of ze troost wil bieden voor het onnoemelijke leed dat hier geleden is.

Daarom naar de Vloeiweide
  • Leren over de recente oorlogsgeschiedenis van Brabant
  • Grote kans op het zien van reeën in intieme bosweitjes, ook midden op de dag
Voorzieningen
Algemeen
  • Oppervlakte: 105 hectare