Landgoed Tongelaar

Ligging: ten noorden van Mill
Opmerkelijk: hier leven maar liefst 50 dassen

In een uithoek van de provincie, ver van steden en verkeerswegen vandaan, is het on-Nederlands stil. Centraal staat een kasteelburcht, omringd door prachtige boerderijen. Je waant je er zo op het Franse platteland.

Dassensporen zoeken
Dit enorme wandelgebied is een gemoedelijk landschap, bewoond door het gemoedelijkste dier van Brabant, de das. Die zit hier met wel 50 exemplaren. Toch zie je dit schuwe nachtdier maar zelden. Zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken: vaste wissels (paden uitgesleten door dieren), mestputjes, graafsporen en haren aan het prikkeldraad. Het beheer op Landgoed Tongelaar staat grotendeels in dienst van dit dier. Op akkers vindt biologische teelt plaats - geen gif dus! - en grasland wordt bemest met ruige stalmest. Dat levert regenwormen op, zijn lievelingskostje. Omdat deze alleseter ook een zoetekauw is, zijn de vele houtwallen druk onderplant met besdragende heesters.

Kasteel Tongelaar
Het kasteel en de tegenover gelegen boerderij 'De Benedenhof' zijn vanaf 2016 in gebruik bij de Smaakmakers Mill. Op de begane grond is een informatiepunt van Brabants Landschap. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van de das en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed. 

Daarom naar Landgoed Tongelaar 
  • Prachtig kleinschalig landgoed
  • Je waant je er in klein-Bourgondië
  • Historisch perenlaantje
  • Het is er heerlijk toeven op het binnenplein van Kasteel Tongelaar
Voorzieningen
Algemeen
  • Oppervlakte: 490 hectare

NMB1609 Banner1170x430px 2

Bekijk Landgoed Tongelaar op YouTube: