Iedereen heeft hem wel eens voorbij zien vliegen op een zwoele zomernacht: de vleermuis. In de nachtelijke uurtjes is de vleermuis druk in de weer met het verzamelen van voedsel. Op het moment dat het gevleugelde beestje zich echter weer schuil wil houden wordt het moeilijker. Er zijn namelijk steeds minder plekken waar de vleermuis zich veilig kan verstoppen.
Help de vleermuis!
Vleermuizen zijn beschermde diersoorten. Veel mensen weten niet goed hoe ze met hun nachtelijke huisgenoten om moeten gaan als ze deze dieren aantreffen. Soms wordt zelfs overlast ervaren in huis. De reputatie van de - uiterst nuttige - vleermuis, speelt hem daarbij ook parten. Om juist te handelen, hebben bewoners hulp en advies nodig.
Mooi werk
Als vrijwilliger voor vleermuizen ben je contactpersoon in jouw gemeente voor meldingen en vragen over deze dieren. Je helpt daarmee niet alleen de bewoners en de gemeente, maar je kunt er ook voor zorgen dat de vleermuis op een diervriendelijke manier wordt geholpen. Voordat je dit kunt doen krijg je uitleg over de werkzaamheden en de werking van het 'Meldingsnetwerk voor Vleermuizen'. Daarnaast kan je bewoners adviseren over de aanschaf en plaatsing van vleermuiskasten buitenshuis: ook dat verkleint de kans op overlast binnenshuis.
Zelf meedoen
Heb je interesse om je al vrijwilliger aan te sluiten bij het 'Meldingsnetwerk voor Vleermuizen'? Neem dan contact met ons op via netwerkvleermuizenbrabant@gmail.com of lees verder via onderstaande links.
Vleermuisopvang Oss
Werkwijze
Je meldt bij ons of je voor één of meer gemeenten ingezet wilt worden. In de deelnemende gemeenten zijn 2 tot 4 vrijwilligers actief voor de vleermuismeldingen, dus niet elke melding komt bij jou terecht.
Als vrijwilliger word je door de gemeente benaderd als er een melding is binnengekomen van overlast of zorgen bij bewoners. Jij neemt dan contact op met de betreffende bewoner. Het is fijn als er mensen zijn zoals jij, die de burger gerust kunnen stellen. Soms ga je ook bij hen langs om de situatie te bekijken en waar nodig tref je maatregelen. Je draagt hiermee bij aan de bescherming van deze dieren en bent een helpende hand voor de bewoner.
Met name in de periode eind augustus tot en met eind oktober komen meldingen van overlast door vleermuizen vaker voor. Die periode is er dus meer kans dat je wordt benaderd.