Tijdens de viering van 500 jaar Vlaamse schuur bij het Groot Duijfhuis in Liempde heeft Brabants Landschap de Boerderij Ere Pluim 2025 ontvangen van Stichting de Brabantse Boerderij.
We zijn verrast en trots dat we deze erkenning in ontvangst mogen nemen!
“De gebouwen van het ensemble van het Groot Duijfhuis worden goed onderhouden en ook de omgeving, met vlechtheggen en bolle akkers, past bij de hoeve. Het informatiecentrum is op subtiele wijze in de boerderij geplaatst. Het erf sluit goed aan bij het historische karakter, waarbij de duiventoren en het kippenhok gerestaureerd zijn. De Vlaamse schuur is sinds de bouw nauwelijks gewijzigd, alle telmerken zitten nog precies op de plek,” aldus Otte Strouken, voorzitter van Stichting de Brabantse Boerderij.
Dit jaar bestaat de Vlaamse schuur 500 jaar en daar werd op 29 juni bij stil gestaan. De dag startte met een aantal korte presentaties voor genodigden, over de geschiedenis van het Groot Duijfhuis en bouwkundige details van de Vlaamse schuur. Tot ieders verrassing nam Otte Strouken, voorzitter van Stichting de Brabantse Boerderij, na afloop het woord om de Boerderij Ere Pluim uit te reiken: “We zijn dankbaar dat Brabants Landschap de verantwoordelijkheid voor behoud van dit erfgoed op zich neemt.”
Otte Strouken (links) overhandigt de Boerderij Ere Pluim aan (v.l.n.r.) Arjen Simons, hoofd erfgoed, Irma Woestenberg, lid van het hoofdbestuur van Brabants Landschap en Bram Vervest, terreinmedewerker en bewoner van het Groot Duijfhuis.
Na afloop van de officiële handelingen werden nog vele bezoekers ontvangen in het infopunt en de Vlaamse schuur. Speciaal voor deze gelegenheid waren ook erfgoedvereniging Kèk Liemt en Stichting de Brabantse Boerderij aanwezig met een informatiestand.
Geschiedenis
Het boerderijcomplex dat tegenwoordig bekend staat als Het Groot Duijfhuis, heette vroeger Hoeve Ten Acker. Dit blijkt uit de vroegste gegevens die dateren uit de 14e eeuw. De huidige naam kreeg het na de bouw van de stenen duiventoren in 1661. De belangrijkste eigenaar was de kloostergemeenschap van de Kartuizers. Zij bouwden de drie bouwdelen in ongeveer de vorm zoals die nu nog aanwezig is: de stenen herenkamer uit 1523, de hier tegenaan gelegen boerderij uit 1556 en de Vlaamse schuur uit 1525. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is het geheel grondig gerestaureerd. Brabants Landschap is sinds 2000 eigenaar en voerde ook enkele restauraties uit. De pachter, Sjef van de Braak, bleef er tot zijn dood in 2009 wonen.
Erfgoed beleven
Brabants Landschap heeft een groot aantal bijzondere gebouwen in eigendom, van boerderijen tot forten, kastelen en allerlei historische bijgebouwen. Wij willen dit erfgoed doorgeven aan de toekomst en zoveel mogelijk toegankelijk laten zijn, zodat bezoekers de geschiedenis van deze bijzondere plekken kunnen beleven.
In de voormalige stal van het Groot Duijfhuis is een infopunt ingericht. De onderdelen hiervan zijn zodanig toegepast dat het als geheel uitgenomen zou kunnen worden zonder schade aan de boerderij. Iedere laatste zondag van de maand is het geopend in combinatie met een activiteit. Het ensemble is een mooi rustpunt tijdens een wandeling door het Dommeldal.