Landschapsbeheer

Of het nu gaat om de uitgestrekte kleiakkers met boomdijken van West-Brabant of het kleinschalige coulisselandschap van Midden-Brabant met weilandjes, populierenrijen, bosjes en poelen. Wij werken aan de kwaliteit ervan.

Behoud door onderhoud
Poelen voor amfibieën, historische houtsingels en knotbomenrijen. Verspreid over de provincie zijn er talloze landschapselementen. Zonder onderhoud gaan zulke elementen verloren. De rol van agrariërs en buitenlui is belangrijk: veel elementen zijn immers hun eigendom. Ons Coördinatiepunt maakt zich al jaren sterk voor een goede financiële bijdrage aan grondeigenaren voor landschapsbeheer. Het resultaat is de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader voor boeren en buitenlui die in vrijwel alle Brabantse gemeenten is opengesteld.

Van cursus tot zaag
Wij verzorgen voor natuurwerkgroepen, boeren en buitenlui cursussen over hoe landschapselementen het best beheerd kunnen worden en geven advies over hoe het werk veiliger kan. Daarnaast leveren we gereedschap aan natuurwerkgroepen en – voor het geval er toch iets misgaat – zijn onze lokale groepen automatisch via Brabants Landschap verzekerd. Wij ondersteunen meer dan 70 lokale natuurwerkgroepen die actief zijn met het onderhoud van hun eigen landschap. Onze ondersteuning is belangrijk, maar het echte werk wordt gedaan door de vrijwilligersgroepen zelf.

Verder lezen: zelf aan de slag als vrijwilliger: landschapsbeheer