Geschikte delta verdween
Zeearenden kwamen vroeger overal in Europa voor. Ze koloniseerden grote deltagebieden en meren zoals die tegenwoordig nog voorkomen. In landen als Polen, Estland en Finland. Voorheen was ook Nederland zo'n delta, waarin zee- en visarenden volop voedsel vonden. Met vissen, eenden en ganzen in overvloed. Daarbij waren veel van deze grote gebieden tot diep in de middeleeuwen niet toegankelijk voor mensen. Daar kwam echter verandering in. Door inpoldering, het beteugelen van rivieren en de steeds groter wordende bevolking, veranderde het Nederlandse moeraslandschap in een polderland, waarin de mens de overhand kreeg en het leefgebied van de arenden steeds verder verdween. Ook werden arenden bejaagd omdat ze zouden concurreren met de visserij en de ganzen- en eendenjacht. Vanaf de industriële revolutie (1750 - 1840) vervuilde bovendien het water en daar kwamen in het begin van de twintigste eeuw ook nog eens pesticide bij.
Zeearenden zijn zeer kritisch op hun territorium. Op veel plekken in Nederland is te weinig rust. Menselijke activiteit zoals recreatie, kan ervoor zorgen dat een koppel niet gaat broeden.
Kortom, de eens zo geschikte delta veranderde dusdanig dat er voor imposante roofvogels zoals arenden geen plek meer was.
Nieuwsgierig geworden naar het gehele artikel? Lees dan hier het gehele artikel óf nog beter meld je hieronder aan voor een gratis exemplaar van het magazine.
Ontvang gratis ons magazine
Draag je natuur en erfgoed ook een warm hart toe en wil je meer weten over ons werk? Vraag dan nu eenmalig ons digitale magazine aan met lenteverhalen voor buiten- en binnenplezier.