In 2025 is het tachtig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Het overgrote deel van Brabant was eind 1944 al vrij van de vijand, maar het Land van Heusden en Altena moest nog een half jaar wachten. De sporen van deze oorlog en eerdere krijgshandelingen zijn nog steeds zichtbaar in onze gebieden en erfgoedlocaties.
Oorlogsrelicten in onze gebieden
In dit artikel belichten we een aantal van de vele overblijfselen van deze oorlogen. Deze relicten vertellen allemaal een eigen verhaal en doen ons beseffen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Terug naar vorige pagina
Nederland is, in eigen werelddeel tenminste, altijd meer aangevallen door anderen dan dat we zelf aanvielen. Hiertegen verdedigen we ons door onze steden, dorpen, kastelen en forten te versterken. En door het land daaromheen vakkundig onder water te zetten, het zogenaamde ‘inunderen’. Waar soldaten en burgers vroeger vreesden voor hun leven, tref je nu een vredig landschap met ecologische verbindingszones, monumenten en uitkijktorens aan. Op diverse plekken zijn de sporen in het landschap beter zichtbaar gemaakt en zijn er exposities ingericht met meer achtergrondinformatie.
Verdedigingslinies: water als bescherming
Het onder water zetten van land was hét verdedigingswapen bij uitstek. De laag water die hierbij werd aangehouden, was weloverwogen: te diep voor verkeer van manschappen, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten. Doorwaden was extra riskant omdat de – veel diepere – greppels, sloten en vaarten aan het oog waren onttrokken. Op de hoge punten binnen de linie verrezen ter bescherming forten, groepsschuilplaatsen en betonnen verdedigingswerken van waaruit gevuurd kon worden, de zogenaamde kazematten. Vanuit de forten had men vrij zicht om de vijand te zien aankomen én over grote afstand te schieten. Dit werden schootsvelden genoemd.
Nieuwsgierig geworden naar het gehele artikel? Lees dan hier het gehele artikel óf nog beter meld je hieronder aan voor een gratis exemplaar van het magazine.
Ontvang gratis ons magazine
Draag je natuur en erfgoed ook een warm hart toe en wil je meer weten over ons werk? Vraag dan nu eenmalig ons digitale magazine aan met lenteverhalen voor buiten- en binnenplezier.